U Ukrajini počela nova velika bitka. 'Odbili smo teški napad na Avdiivku, uništena su 42 ruska tenka'

Rusi su navodno pretrpjeli ogromne gubitke

Ukrainian marines of the 35th Brigade fire a 120mm mortar towards Russian positions in the recently liberated village of Storozheve in the Donetsk region, on June 21, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinska vojska potvrdila je da ruske snage pokušavaju na juriš zauzeti Avdiivku na istoku Ukrajine. Međutim, čini se da im to baš i nije prošlo za rukom. Rusija je jučer, prema navodima ukrajinske vojske, pretrpjela velike gubitke. Prema njihovim informacijama, Rusija je izgubila ukupno 990 vojnika, 42 tenka i 32 topnička sustava u jednom danu.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju “pokušaj ruskih kamikaza” da zauzmu većinom uništeni grad, što je rezultiralo uništenjem velikog broja ruskih tenkova i opreme od strane ukrajinskog topništva.

Rusi pokrenuli ofenzivu prije tri dana

Britanski Institut za proučavanje rata (ISW) potvrdio je ruski napad. “Ruske snage pokrenule su lokaliziran ofenzivne operacije na području Avdiivke”, objavili su. Avdiivka je pod intenzivnim ruskim napadima bila tri dana.

Geolocirane snimke od 10. i 11. listopada potvrđuju da su ruske trupe napredovale jugozapadno od Avdiivke u blizini Sjevernea i sjeverozapadno od Avdiivke u blizini Stepova i Krasnohorivke, navodi ISW.

Ukrajinski Glavni stožer također je izvijestio da je grupa do tri ruska bataljuna uz podršku tenkova i oklopnih vozila pojačala napade u blizini Avdiivke.

Neovisni izbori objavili niže brojke

Prema brojkama koje je ukrajinski Glavni stožer objavio na Facebooku, 42 ruska tenka uništena su u posljednja 24 sata, čime su ukupni gubici ruskih tenkova od početka rata prošle godine porasli na 4905.

Neovisni izvori iznose brojke koje su nešto niže od kijevskih, piše Newsweek, a Rusija ne objavljuje podatke o svojim vojnim gubicima.

Nije jasno koliko je tenkova uništeno u sukobima u Avdiivki. “Geolocirani snimci pokazuju da su ruska osvajanja oko Avdiivke koncentrirana jugozapadno od Avdiivke, a ruske snage nisu dovršile operativno okruživanje naselja i vjerojatno će se boriti da to učine ako im je to namjera”, navodi ISW.

Rusi pokušavali okružiti grad

Dodaje se da je Avdiivka također jako dobro utvrđeno i branjeno ukrajinsko uporište, što će vjerojatno zakomplicirati sposobnost ruskih snaga da priđu ili potpuno zauzmu naselje.

Ukrajinske vlasti tvrde da su Rusi pokušali okružiti uništeni grad. “Situacija je teška. Okruženje nam prijeti već skoro godinu dana, ali naše snage i dalje drže obrambene crte”, rekao je Vitalij Barabaš, šef tamošnje vojne uprave za Politico. To da ukrajinske snage drže obrambene crte potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U gradu ostalo tek 2000 civila

Avdiivka, koja je prije rata imala 30 tisuća stanovnika, nalazi se oko 90 kilometara južno od Bahmuta i sjeverno od Donjecka kojeg su okupirali Rusi.

Oko 2000 civila ostalo je u gradu koji je na prvoj crti sukoba u Donbasu od 2014., kada je ruski predsjednik Vladimir Putin nezakonito pripojio južni poluotok Krim od Ukrajine, a proruski separatisti u istočnim regijama Donjecka i Luhanska počeli su se boriti protiv ukrajinskih snaga.

Područje je poprište intenzivnih borbi otkako je Kijev početkom lipnja pokrenuo protuofenzivu.