Rusija i njezini saveznici iz OPEC+ smanjivat će opskrbu naftom sve do sredine godine

Saveznici su u nedjelju prolongirali sporazum o smanjenju opskrbe do sredine godine

FOTO: AFP

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC+) i njihovi saveznici na čelu s Rusijom odlučili su u nedjelju prolongirati sporazum o smanjenju opskrbe do sredine godine. OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 2,2 milijuna barela dnevno, a važeći dogovor istječe krajem mjeseca. U nedjelju članice skupine odlučile su ga produljiti za još tri mjeseca, do kraja lipnja.

Članice OPEC+ pojedinačno su objavile brojke za drugo tromjesečje, a OPEC je naknadno potvrdio da će biti smanjena za ukupno 2,2 milijuna barela dnevno. Saudijska državna novinska agencija SPA izvijestila je da će postupno ublažavati limite, ovisno o stanju na tržištu. Saudijska Arabija smanjivat će tako opskrbu do kraja lipnja za milijun barela dnevno i isporučivat će na tržište i dalje oko devet milijuna barela dnevno.

Rusija će sredinom godine ublažiti ograničenja izvoza

Rusija će pak u razdoblju od travnja do lipnja smanjiti proizvodnju i izvoz nafte za dodatnih 471.000 barela dnevno. Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak objavio je da će prema sredini godine ograničenja izvoza biti ublažena i težište postupno prebačeno na smanjenje proizvodnje.

U travnju ruska proizvodnja bit će smanjena za dodatnih 350 tisuća barela dnevno, a izvoz za 121 tisuću barela dnevno, naveo je Novak. U svibnju proizvodnja će se smanjiti za 400.000 barela dnevno (bpd), a izvoz za 71.000 bpd. U lipnju Rusija će ukinuti ograničenja izvoza i samo smanjivati proizvodnju.

Irak planira i u drugom tromjesečju smanjivati proizvodnju za 220.000 barela dnevno, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) za 163.000 barela dnevno, a Kuvajt za 135.000 barela dnevno. Smanjenje su najavili i Alžir i Oman, za 51.000 odnosno za 42.000 barela dnevno. Kazahstan će na tržište plasirati 82.000 barela manje, kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Smanjuju opskrbu od kraja 2022.

OPEC+ smanjuje opskrbu od kraja 2022. kako bi podržao cijene u uvjetima pojačane proizvodnje u SAD-u i drugim neovisnim proizvođačima i posustajanja potražnje zbog slabijeg gospodarskog rasta pod pritiskom visokih kamatnih stopa. Od 2022. OPEC+ smanjuje opskrbu za ukupno oko 5,86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto dnevne svjetske potražnje, pokazuju izračuni Reutersa.

Prognoze potražnje u ovoj godini signaliziraju neizvjesnost. OPEC očekuje još jednu godinu relativno snažnog rasta potražnje, za 2,25 milijuna barela dnevno, zahvaljujući Aziji, dok Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će porasti za samo 1,22 milijuna barela dnevno.