Rusija osudila Ukrajinca na 11 i pol godina zbog špijunaže. Pokušao se domoći tajnih dijelova projektila

Muškarac je identificiran kao Serhij Krivickij, agent ukrajinske vojno-obavještajne službe

Russian servicemen patrol at the Motor Tractor Parts factory in Melitopol, Zaporizhzhia region, on July 14, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Sud u južnoj Rusiji osudio je 57-godišnjeg Ukrajinca na jedanaest i pol godina zatvora zbog špijunaže jer je pokušao nabaviti tajne komponente projektila i prokrijumčariti ih Ukrajini, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije. One citiraju rusku službu sigurnosti FSB koja je rekla da je muškarac, identificiran kao Serhij Krivickij, bio agent ukrajinske vojno-obavještajne službe.

Nisu rekle je li se izjasnio krivim ili nije. FSB je pojasnio, kako navode agencije, da je muškarac pokušao nabaviti tajne komponente ruskog raketnog sustava zemlja-zrak S-300 kako bi ih prokrijumčario u Ukrajinu.

Najviše uhićenja od doba pada SSSR-a

Po FSB-u, Krivickij je stanovnik Melitopolja, ukrajinskog grada koji su ruske snage zauzele početkom 2022. godine. Moskva sada smatra Melitopolj dijelom Rusije, što Kijev i zapad odbacuju.

Prošle godine Rusija je otvorila 31 slučaj vezan za špijunažu i 98 za izdaju, što je najviši broj od raspada Sovjetskog Saveza.