Ruska pravoslavna crkva proganja svećenika koji je održao parastos za Navaljnoga, tri godine ne smije nositi odoru i križ

Premjestit će ga u drugu crkvu u Moskvi gdje će biti čitač psalama

Mourners visit the grave of late Russian opposition leader Alexei Navalny at the Borisovo cemetery in Moscow on March 26, 2024, 40 days since Navalny's death as per Orthodox tradition. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Ruski pravoslavni svećenik koji je u ožujku održao službu za mrtve za pokojnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog suspendiran je sa svećeničkih dužnosti na tri godine, priopćila je Moskovska eparhija Ruske pravoslavne crkve.

U priopćenju objavljenom na službenoj web stranici u utorak eparhija nije rekla zašto je kažnjen svećenik Dmitrij Safronov. Njemu je zabranjeno davanje blagoslova, nošenje odore i crkvenog svećeničkog križa do 2027. godine.

Razdoblje pokore

Safronov bi također trebao biti premješten u drugu crkvu u Moskvi kako bi obavljao dužnosti čitača psalama. “Po isteku razdoblja pokore, na temelju povratnih informacija s mjesta poslušnosti, donijet će se odluka o mogućnosti njegove daljnje svećeničke službe”, stoji u priopćenju eparhije.

Safronov je održao 26. ožujka parastos, kojem su nazočile tisuće ljudi koje su došle oprostiti se s Navaljnim, najžešćim kritičarom predsjednika Vladimira Putina u Rusiji. Navaljni je umro u veljači umro u dobi od 47 godina u arktičkoj kaznenoj koloniji.