Ruskinja u dućanima umjesto cijena stavljala antiratne poruke. Putinov režim ju je strpao u zatvor na sedam godina

Umjetnici je, uz zatvorsku kaznu, zabranjeno korištenje interneta sljedeće tri godine

Russian artist Alexandra Skochilenko, 33, accused of spreading disinformation about the Russian army for changing supermarket price tags with messages criticising Russia's military offensive in Ukraine, gestures from inside a defendants' cage during her verdict hearing at a court in Saint Petersburg on November 16, 2023. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Ruska umjetnica Aleksandra Skočilenko koja je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila porukama s pozivima na prekid rata u Ukrajini osuđena je u četvrtak na sedam godina zatvora zbog “svjesnog širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci.

Sud u Sankt Peterburgu donio je presudu nekoliko sati nakon što je 33-godišnja umjetnica dala posljednju izjavu sudu, tražeći od predsjedajućeg suca da pokaže mudrost i suosjećanje i da je pusti na slobodu.

Umjetnici je, uz sedmogodišnju zatvorsku kaznu, zabranjeno korištenje interneta sljedeće tri godine.

Više od godinu i pol provela u zatvoru

Njezini su pristaše više puta skandirali “Sramota, sramota!” Nakon presude nasmijana Skočilenko prstima je napravila oblik srca dok je stajala u kavezu sudnice okružena policajcima.

Umjetnica, koja je već provela više od godinu i pol dana u zatvoru, priznala je da je 31. ožujka 2022. u supermarketu zamijenila naljepnice s cijenama papirićima koji pozivaju na kraj rata i kritiziraju vlasti.

No odbacila je službenu optužbu za svjesno širenje lažnih informacija o vojsci.

‘Zatvorili ste teško bolesnu umjetnicu’

Kritičari kažu da je njezin slučaj dio represije nad svima što govore protiv ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, koja je rezultirala s gotovo 20.000 pritvaranja i više od 800 kaznenih slučajeva. “Možete pokazati kako riješiti sukob pomoću riječi i suosjećanja”, rekla je Skočilenko sucu.

Njezini odvjetnici rekli su sudu da njihova klijentica nije počinila nikakav zločin i da neće preživjeti zatvor zbog celijakije, teške intolerancije na gluten. Amnesty International ju je proglasio “zatvorenicom savjesti”.

Skočilenko se obratila i državnom tužitelju koji je u završnom iskazu za nju tražio dugogodišnju zatvorsku kaznu. “Što ćete reći svojoj djeci? Da ste jednog dana zatvorili teško bolesnu, voljenu umjetnicu zbog pet papirića?” rekla je dodavši: “Ne bojim se i možda me se upravo zato moja vlada toliko boji i drži me u kavezu kao najopasniju životinju”.

Odvjetnici Navaljnog ‘teroristi i ekstremisti’

Ruski financijski nadzornik uvrstio je trojicu odvjetnika zatvorenog oporbenog političara Alekseja Navaljnog u registar “terorista i ekstremista”, navodi se na njegovoj internetskoj stranici.

Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksei Liptser uhićeni su 13. listopada pod sumnjom da pripadaju “ekstremističkoj skupini”.

Nadzorni organ, Rosfinmonitoring, odgovoran je za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma i može zamrznuti bankovne račune onih na popisu koji sadrži 13.612 osoba i 547 subjekata.

“Oni imaju djecu – Kobzev ima troje djece – i kako bi ih njihove majke trebale uzdržavati? Oni koji su uključeni u ovu odmazdu trebali bi gorjeti u paklu”, objavila je pomoćnica Navaljnog Ljubov Sobol na platformi društvenih medija X.

Novi prag u ‘represiji neistomišljenika’

Pristaše Navaljnog rekli su da su odvjetnici pritvoreni kako bi produbili njegovu izolaciju u zatvoru, gdje služi kaznu u ukupnom trajanju od više od 30 godina.

Rekli su da je ciljanje odvjetnika koji brane ljude što govore protiv vlasti i rata u Ukrajini prešlo novi prag u represiji protiv neistomišljenika pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dvoje drugih Navaljnijevih odvjetnika, Aleksander Fedulov i Olga Mihajlova, pobjegli su iz Rusije u strahu da će biti uhićeni.

Navaljnog optužili za ekstremizam

Kobzev, Sergunin i Liptser nisu osuđeni ni za jedan zločin. Trenutno su u pritvoru do 13. prosinca.

Sam Navaljni je u kolovozu osuđen za nove optužbe koje se odnose na navodne ekstremističke aktivnosti na dodatnih 19 godina povrh 11 i pol godina koje je već služio.

On odbacuje sve optužbe kao politički motivirane i osmišljene se ušutkaju njegove kritike Kremlja.

Kažnjavaju i djecu i umirovljenike

Obrana prosvjednika i oporbenih ličnosti povezana je sa značajnim rizicima u ratnoj Rusiji, gdje su čak i učenici i umirovljenici kažnjavani zbog neslaganja oko rata.

Neki odvjetnici su procesuirani jer su govorili protiv invazije, koju Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”, a desecima je oduzeta dozvola.

Odvjetnici se pridružuju obrani aktivista

Bez obzira na to, skupina za pravnu obranu OVD-Info kaže da su se mnogi mladi odvjetnici pridružili njezinim redovima kako bi branili aktiviste i protivnike rata.

Vlasti kažu da primjenjuju zakon protiv svih koji izazivaju probleme, a koje Zapad ohrabruje da unište njihovu naciju, te negiraju zlostavljanje zatvorenika.