U Moskvi pritvoren odvjetnik Alekseja Navaljnog. Obrazloženje Rusa je van svake pameti

Vasilij Dubkov je kasnije za neovisni portal Verstka rekao da je pušten na slobodu

A person lights a candle by a portrait of late Russian opposition leader Alexei Navalny, who died in a Russian Arctic prison, placed at the entrance of the Chancery of the Embassy of the Russian Federation in Pristina on February 20, 2024. (Photo by Armend NIMANI / AFP)
FOTO: AFP

Odvjetnik ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je nedavno umro u zatvoru, bio je nakratko pritvoren u Moskvi, piše BBC. Prema izvorima ruskih medija, Vasilij Dubkov priveden je zbog “remećenja javnog reda”. Dubkov je kasnije za neovisni portal Verstka rekao da je pušten na slobodu. Nije komentirao zašto je bio pritvoren.

Nakon smrti Navaljnog Dubkov je išao s njegovom majkom Ljudmilom Ivanovnom u zatvorsku koloniju gdje Putinov najžešći protivnik umro 16. veljače. Ruske vlasti još nisu potvrdile uhićenje odvjetnika.

U listopadu 2023. drugi odvjetnici Navaljnog – Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster – uhićeni su pod optužbom za ekstremizam, a u siječnju je Olga Mikhailova, još jedna odvjetnica oporbenog čelnika, rekla da je optužena za isti zločin i odlučila je ostati u egzilu. Ruske vlasti zabranile su zbog ekstremizma prije tri godine Zakladu za borbu protiv korupcije, organizaciju koju je vodio Navaljni.

Pogrebnicima zabranjen ukop?

Tijelo oporbenog čelnika zatvorske su vlasti držale više od tjedan dana nakon njegove smrti. Njegova majka Ljudmila otputovala je u udaljeni zatvor gdje je on umro kako bi preuzela njegovo tijelo, u pratnji odvjetnika Dubkova. Ranije je glasnogovornica Navaljnog Kira Yarmish otkrila da su ruske vlasti prijetile njegovoj majci i od nje tražile da sina pokopa u tajnosti, bez javnog ispraćaja.

Saveznici Navaljnog rekli su da traže mjesto za održavanje javnog ispraćaja šefa oporbe, no Yarmish je kazala da je većina pogrebnika s kojima su razgovarali odbila dopustiti ceremoniju u svojim prostorijama.

“Neka mjesta kažu da su prostorije zauzete, neka odbijaju kada se spomene ime Navaljni. Na jednom mjestu nam je izravno rečeno da je pogrebnim agencijama zabranjeno raditi s nama”, napisala je Yarmish na društvenoj mreži X.