SAD krenuo u osvetničke udare na mete u Iraku i Siriji: 'Američke snage pogodile su više od 85 ciljeva'

Odmazda je uslijedila kao odgovor na napade dronovima koje su izvele grupe koje podržava Iran

FOTO: screenshot X

SAD je krenuo u zračne napade na mete u Iraku i Siriji. To je početak onoga što će vjerojatno prerasti u niz američkih napada većih razmjera na militantne grupe koje podupire Iran i koje su izvele napade na američke trupe na Bliskom istoku, piše CNN.

Odmazda je uslijedila kao odgovor na napade dronovima grupa koje podržava Iran. Dronovi su izvršili napade na američku vojnu bazu u Jordanu u nedjelju. Ubijena su tri američka vojnika, ranjeno je više od 40 osoba.

Priopćenje Središnjeg zapovjedništva SAD-a

“U 16:00 sati 2. veljače, snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) izvele su zračne napade u Iraku i Siriji protiv snaga Quds iranske Revolucionarne garde (IRGC) i pridruženih militantnih skupina. Američke vojne snage pogodile su više od 85 ciljeva, s brojnim zrakoplovima uključujući bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz Sjedinjenih Država”, napisali su na X-u.

“U zračnim napadima korišteno je više od 125 preciznih streljiva. Objekti koji su pogođeni uključivali su zapovjedne i nadzorne operativne centre, obavještajne centre, rakete i projektile te skladišta dronova i logističke objekte te objekte lanca opskrbe streljivom militantnih skupina i njihovih sponzora IRGC-a koji su omogućili napade na američke i koalicijske snage”, dodali su.

 

Oglasio se i Biden

Američki predsjednik Joe Biden kazao je: “Danas poslijepodne, prema mojim zapovijedima, američke vojne snage napale su mete u objektima u Iraku i Siriji koje IRGC i militanti koriste za napad na američke snage. Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima koje sami odaberemo.

Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo – ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, ustvrdio je.

Napadi veći od dosadašnjih

Izvori iz vojske navode da će napadi biti vjerojatno moćniji od prethodnih tijekom posljednjih nekoliko tjedana, a mete su skladišta oružja i objekti za obuku vojske.

Bidenova administracija želi izbjeći izbijanje sukoba s Iranom u punoj mjeri na području koje je već uzdrmano ratom Izraela i Hamasa u Gazi. Ministar obrane Lloyd Aston rekao je da će američki odgovor biti “višeslojan”. “Imamo mogućnost odgovoriti više puta, ovisno o situaciji. Oni su osposobljeni za ovakvo što, no mi smo bolji”, dodao je.

Odgovor proporcionalan napadu

Bidenov tim navodi da će odgovor biti proporcionalan napadu kako sukobi ne bi eskalirali u toj regiji. “Ne tražimo rat s Iranom. Ne tražimo širi sukob na Bliskom istoku”, rekao je koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Bijela kuća vjeruje da iza napada dronom u Jordanu stoji krovna skupina militanata pod nazivom Islamski otpor u Iraku. “Skupina uključuje više grupa uključujući Kata’ib Hezbollah”, rekao je Kirby.

Američka vojska izvela je nekoliko napada na skladišta oružja iranskih posrednika u Iraku i Siriji od listopada, ali niti jedan od tih napada nije odvratio militante, u čijih je 165 napada ozlijeđeno više od 120 američkih vojnika diljem regije, piše CNN.

Iran godinama ulaže u te skupine

Iran je godinama ulagao u ove skupine, neformalno poznate kao “osovina otpora”. Opskrbljuje ih novcem, oružjem i trenira borce dok Teheran pokušava proširiti svoj utjecaj na Bliskom istoku i izvršiti pritisak na SAD da se povuče s tog područja.

Međutim, nijedan drugi napad od listopada nije rezultirao smrću američkih vojnika. Nedjeljni napad je značajna eskalacija za koju su Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost procijenili kako treba ozbiljno odgovoriti.
Iran je više puta rekao da ne želi sukob.

U petak je iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao da njegova zemlja neće pokrenuti rat, ali će “snažno odgovoriti na nasilje”. “Puno smo puta rekli da nećemo započeti nikakav rat, ali ako nas neka sila želi maltretirati, Islamska Republika Iran će snažno odgovoriti”, rekao je.

Jedni odustaju od napada, ali drugi ne

Kata’ib Hezbollah je najavio obustavu daljnjih akcija protiv američkih snaga u regiji. “Objavljujemo obustavu vojnih i sigurnosnih operacija protiv okupacijskih snaga (američkih trupa) kako bismo spriječili sramotu za iračku vladu”, navode.

“Nastavit ćemo braniti naše ljude u Gazi na druge načine, a hrabrim mudžahedinima iz Slobodnih brigada Hezbollaha preporučujemo da provode pasivnu obranu ako se prema njima dogodi bilo kakva neprijateljska američka akcija”, dodaju. U petak je vođa militantne skupine Al-Nujaba Akram Al-Kaabi rekao da će nastaviti napadati američke ciljeve.