Militanti objavili da više neće napadati američke snage u regiji. Pentagon: 'Djela govore više od riječi'

Kataib Hezbolah najmoćnija je frakcija Islamskog otpora u Iraku, krovne organizacije šijitskih oružanih frakcija

Iraqi troops and allied paramilitaries advance on December 6, 2015 down a street in Husayba, an Iraqi rural town in the Euphrates Valley seven kilometres (4.5 miles) east of Ramadi, where government forces have been closing on Islamic State (IS) group militants who seized the Anbar province's capital in May after a three-day blitz involving dozens of huge truck bombs. Iraqi security forces have fought their way to the outskirts of Ramadi, where they have been battling the IS jihadists in the past weeks. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
FOTO: AFP

Proiranska iračka oružana skupina Kataib Hezbolah (Hezbolahove brigade) objavila je u utorak da suspendira svoje vojne operacije protiv američkih snaga u regiji.

“Objavljujući suspenziju vojnih i sigurnosnih operacija protiv okupatorskih snaga – kako bi se spriječile neugodnosti za iračku vladu – nastavit ćemo braniti naš narod u Gazi na druge načine”, rekao je glavni tajnik Kataib Hezbolaha, Abu Husein al-Hamidavi, po priopćenju objavljenom na Telegramu.

Trojica američkih vojnika poginula su u napadu dronom kod jordansko-sirijske granice u nedjelju. Pentagon je objavio da napad ima “otiske” Kataib Hezbolaha, premda konačni zaključan još nije donesen.

SAD obećao odgovoriti na napad

Glasnogovornik Pentagona odbio je komentirati priopćenje skupine, dodajući: “Djela govore više od riječi.” SAD je obećao odgovoriti na napad.

Proiranske skupine izvode napade na izraelske i američke mete iz Libanona, Jemena, Iraka i Sirije od početka rata u Pojasu Gaze koji je izbio nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada.

Kataib Hezbolah najmoćnija je frakcija Islamskog otpora u Iraku, krovne organizacije šijitskih oružanih frakcija koje su preuzele odgovornost za više od 150 napada na američke snage u Iraku i Siriji od početka rata u Pojasu Gaze. SAD je odgovorio napadima u Siriji i Iraku.

Oružana frakcija bliska Iranu

Kataib Hezbolah to je odlučio nakon višednevnih intenzivnih napora iračkog premijera da spriječi eskalaciju nakon napada u Jordanu, rekao je njegov vanjskopolitički savjetnik Farhad Aladin. Osnovan nakon američke invazije na Irak 2003., Kataib Hezbolah jedna je od elitnih iračkih oružanih frakcija bliskih Iranu.

Iran niječe da je upleten u napade iračkih skupina tvrdeći da svi članovi iranske Osovine otpora planiraju i izvode operacije samostalno. Iračku vladu podržavaju stranke i oružane skupine bliske Iranu, premda ne izravno skupine koje napadaju američke snage, rekli su zapadni i irački dužnosnici..

Bagdad je osudio napade, ali i upozorio da će se regionalna eskalacija nastaviti sve dok bude trajao rat u Pojasu Gaze.