Sateliti kao oružje u borbi protiv prirodnih katastrofa, projektu se pridružila i Velika Britanija

Ovim potezom UK će se pridružiti Španjolskoj i Portugalu u projektu 'Atlantic Constellation'

FOTO: AFP

Velika Britanija sufinancirat će i izraditi novi satelit koji će pomoći znanstvenicima u praćenju klimatske krize i prirodnih katastrofa, piše The Guardian.

Novi satelit s 3 milijuna funti sufinancirat će Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva, čime će se pridružiti Španjolskoj i Portugalu u projektu ”Atlantic Constellation”, vrijednom 80 milijuna eura. Projekt razvija skupinu satelita za praćenje Zemlje i nadaju se da će pružiti “vrijedne i redovito ažurirane podatke” koji će pomoći u otkrivanju, praćenju i smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

Vitalna uloga

Andrew Griffith, ministar u Odjelu za znanosti, inovacije i tehnologiju, rekao je da će ”promatranje Zemlje igrati apsolutno vitalnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima, kao što su klimatske promjene i pomoć u katastrofama”. Letjelica će osiguravati podatke, koji su znanstvenicima i stručnjacima potrebni u najkraćem mogućem roku.

Izgradnja satelita najavljena je na dan otvaranja Svemirske konferencije Ujedinjenog Kraljevstva u Belfastu u Sjevernoj Irskoj, a prije četiri tjedna je Tim Peake (51), posljednji britanski astronaut koji je otišao u svemir, rekao da će izaći iz mirovine i voditi prvu astronautsku misiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Najavljena i prva astronautska misija

Misiju će provesti britanska Svemirska agencija u suradnji s američkom tvrtkom Axiom Space koja organizira posjete Međunarodnoj svemirskoj postaji. Očekuje se da će projekt koštati 200 milijuna funti.

Peake je istaknuo i da se do početka misije treba riješiti nekoliko stvari. “Postoji nekoliko prepreka koje treba prevladati. Financijski model treba biti osiguran, tu su odabir i obuka posade, a NASA mora odobriti misiju i moraju odrediti točno mjesto ako se namjerava ići na Međunarodnu svemirsku postaju”, pojasnio je.