SDSS-ov državni tajnik sastao se s vlasnikom osječke firme nakon požara, Pupovac napao novinarku jer ga je pitala o tome

Šef SDSS-a misli da je na djelu kampanja protiv njegove stranke

11.10.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi "Pravo na cirilicu" govorili su zastupnici SDSS-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac danas je na konferenciji za medije u Saboru komentirao susret državnog tajnika Mile Horvata, člana SDSS-a, s vlasnikom tvrtke Drava International u Osijeku Zvonkom Bedeom nakon golemog požara u toj kompaniji.

Novinarka N1 Nataša Božić pitala je Pupovca ima li saznanja da se Horvat sastao s Bedeom te postoje li posebni odnosi SDSS-a i vlasnika Drava Internationala. “Bila je prva informacija, koliko sam čuo iz usta vaše novinarke, da sam to bio ja. Pa evo, ja vam sad kažem, da sam pio kavu s nekim koga nisam ni vidio ni čuo za njega, niti mi je na bilo koji način bio poznat do ovoga momenta. To se čulo, kao što mi je vaša novinarka rekla, iz visokih krugova gradskih i županijskih kuća u Osijeku.

Ne znam otkud taj privid i ne znam zašto je potrebno SDSS uvlačiti u tu cijelu priču kad on s njom nema ama baš nikakve veze. To što se državni tajnik Horvat, koji jeste član SDSS-a, ali ne kao član SDSS-a, ili ne kao netko tko je na bilo koji način komunicirao taj susret s rukovodstvom stranke, u svojstvu državnog tajnika čiji resor jeste zbrinjavanje otpada, našao s jednim od vodećih prerađivača da se raspita kakvo je stanje i što je na povratku kući… Je li to dovoljno da se zaključi da SDSS ima neki ortakluk s tim vlasnikom, ja bih rekao da nije”, kazao je Pupovac.

‘To je lov na vještice’

“Ali s obzirom na načine zaključivanja, s obzirom na paranoidno i zlonamjerno stanje duha koje postoji, to se prenosi i na medije, onda dopuštam da je to moguće, ali se s tim ne slažem. Nema nikakve osnove da se SDSS dovodi u vezu s time. Osim činjenice da u toj firmi radi značajan broj pripadnika srpske zajednice iz okolnih osječkih naselja, što je koliko smo čuli smetalo neke ljude.

Zašto ih je smetalo ne znam, ali budući da neke smeta i ćirilica na nadgrobnom spomeniku, onda me ne čudi da neke smeta što u nekim firmama ima nešto veći broj pripadnika srpske zajednice koji rade kao obični radnici. Preko toga dovoditi SDSS u vezu s tom firmom, to je naprosto, kako bih rekao, lov na vještice. Ali s obzirom na to da je SDSS podugo vještica u ovoj zemlji, samo izvolite”, dodao je Pupovac.

‘A što da vam kažem?’

Novinarka mu je kazala da ne zna odakle mu tvrdnja da netko lovi vještice, te da je samo pitala je li se državni tajnik sastao s Bedeom te kakve su informacije nakon tog sastanka o kojem nitko nije javno izvijestio.

“Iz tvrtke danima postoji određena ugroza građana Osijeka i okolice. Zanima me postoje li informacije nakon tog sastanka koje je državni tajnik imao, a nije javno objavio? Ova cijela priča koja je proizašla nakon mog pitanja mi nije jasna”, kazala je Božić šefu SDSS-a.

On joj je pak kazao da je njemu sve poprilično jasno. “Vi pošaljete novinarku koja mene pita u subotu ujutro jesam li ja u petak pio kavu s vlasnikom tvrtke, jer sam tamo viđen, i da su to informacije iz izvora koje sam rekao. Ja ponavljam još jednom, ako je netko vidio tada državnog tajnika Horvata da pije kavu, pa je državnog tajnika pretvorio u mene, a što da vam drugo kažem nego ovo što sam rekao?”, kazao joj je Pupovac.

‘Netko kuje zavjeru’

Na pitanje novinarke zašto bi se Horvat sastao s Bedeom, Pupovac je kazao kako on govori o “dvije razine stvari”. “Ne želite me čuti, svejedno vam je što netko kuje zavjeru, svejedno vam je što netko SDSS želi dovesti u vezu s tim slučajem i naštetiti SDSS-u povezujući ga s ogromnom štetom koja je učinjena, po kojim okolnostima ne znamo. Vama je to irelevantno, meni nije irelevantno”, kazao je.

Božić mu je odgovorila kako je njoj relevantno jesu li političke stranke, kako je kazala, štitile nezakonito poslovanje koje je rezultiralo ogromnom štetom.

‘Krenula je kampanja o SDSS-u’

“Niti SDSS, niti državni tajnik nisu bili u mogućnosti po svojim pozicijama ni u Osijeku na nivou grada, ni na nivou županije, ni na nivou države utjecati na bilo koji način ili donositi odluke kojima bi se moglo pogodovati ikome u Osijeku, pa i rečenome vlasniku.

To što se državni tajnik našao privatno s vlasnikom je nešto što je on raspravio i objasnio, i razgovarao s kim je trebao. Već prije toga je krenula kampanja o SDSS-u, uključujući vašu televiziju i vašeg novinara koji nije pitao za državnog tajnika nego za SDSS”, kazao je Pupovac.

Dodao je i da novinari s pravom trebaju pitati i brinuti o utjecajima, a da on s pravom treba braniti stranku od “zlonamjernog istjerivanja vještica i dovođenja SDSS-a s nečim s čim on nema veze”. “Vi to ne želite čuti. Ja sam vas čuo i uredno vam odgovaram na pitanje”, zaključio je Pupovac.