Šef HEP-a ima mjesec dana da sruši ovu ilegalnu vilu. Inspekcija mu izrekla treću kaznu, pokreće i ovrhu

Frane Barbarić može podnijeti tužbu, ali ona ne odgađa izvršenje odluke o rušenju

FOTO: PIXSELL

Predsjedniku uprave HEP-a Frani Barbariću stigla je i treća kazna jer nije po rješenju Državnog inspektorata uklonio bespravno sagrađenu vilu na Hvaru. Kako do sada nije platio niti prve dvije kazne, Državni inspektorat podnijet će zahtjev za pokretanje ovršnog postupka.

”Utvrđeno je da investitor nije postupio po rješenju o uklanjanju te je izrečena i posljednja od tri novčane kazne kojom se investitora prisiljava na izvršenje Rješenja. Zbog neplaćenih kazni Državni inspektorat podnosi zahtjev za pokretanje ovršnog postupka”, piše u odgovoru Inspektorata.

Više od 30.000 eura kazni

Ovrha bi mogla iznositi nešto više od 30.000 eura, što je zbroj iznosa triju kazni definiranih naputkom Inspektorata. Kazne se sukcesivno uvećavaju: prva je iznosila 6.800 eura, druga oko 10.600, a nakon treće koja se kreće oko 13.200 eura, Barbarić mora ukloniti objekt u roku od mjesec dana.

Sve će troškove rušenja morati snositi sam, a sudske tužbe koje je podnio protiv rješenja Državnog inspektorata u ovom slučaju neće mu pomoći jer žalba ne odgađa izvršenje.

On tvrdi da može graditi

Od početka afera, šef HEP-a tvrdio je da se radi o rekonstrukciji stare legalizirane kuće za koju ne treba građevinsku dozvolu, no Inspektorat je utvrdio bespravnu gradnju i naložio uklanjanje vile u uvali na Hvaru.

Kuća je izgrađena na poljoprivrednom zemljištu na kojem je bila stara legalizirana kuća koju je mogao obnoviti u istim gabaritima. Umjesto toga, na negrađevnom zemljištu podignut je objekt s bazenom. Premijer Andrej Plenković odbio je komentirati činjenicu da je na čelu državne tvrtke osoba koju je državni inspektorat prijavio zbog ilegalne gradnje, a o mogućoj smjeni odgovarao je: “To ćemo kada Vlada odluči”.