Šef Hrvatske odvjetničke komore: 'Svaki mjesec koji se ne radi, ako nema ročišta, šteta je odvjetnicima'

Naglasio je da odvjetnici podržavaju suce po pitanju materijalnih prava

FOTO: screenshot Nova TV

Na hrvatskim sudovima danas je počeo novi “bijeli štrajk” sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici. Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka, 2. veljače, ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Situaciju u pravosuđu za Dnevnik Nove TV komentirao je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš. On je naglasio da stranke trpe posljedice još od lanjskih “mjera upozorenja” i štrajka pravosudnih službenika i namještenika.

“Odvjetnici kao kolege uvijek su podržavali suce u poboljšanju njihovih materijalnih uvjeta i plaća, ali i uvjeta rada. Neke sudnice još od potresa doista nisu reprezentativne i dostatne da bi suci u njima mogli obavljati djelatnost. Međutim, nama odvjetnicima je prvo u fokusu interes stranaka”, kazao je.

‘Naravno da stranke nisu sretne, i inače se dugo čekaju ročišta’

“Mjere upozorenja su počele i mi smo još u petak počeli dobivati obavijesti o odgodama ročišta. To je kolegijalno i tako treba biti jer se time štedi novac stranaka i vrijeme odvjetnika. Neki suci su već odredili nova ročišta, kako je i bila preporuka predsjednika Vrhovnog suda, a neki su to propustili učiniti pa ih molim da u najkraćem mogućem roku zakažu nova ročišta”, poručio je Travaš.

Dodao je kako odvjetnici čim prime obavijest o odgodi – obavještavaju stranke. “Naravno da ljudi nisu sretni jer se i ovako ročišta čekaju duže vremena, i po šest mjeseci, i po godinu dana”, rekao je.

‘Svaka odgoda ročišta znači da taj mjesec nema prihoda’

Na pitanje koliko će financijski odvjetnici pretrpjeti ovim štrajkom, rekao je kako odvjetnici žive od ročišta i zastupanja stranaka.

“Svaka odgoda koja se broji u mjesecima, znači da taj mjesec odvjetnici nemaju prihoda, a imaju obveze i svaki mjesec moraju platiti što moraju. Svaki mjesec koji se ne radi, ako nema ročišta i zastupanja stranaka, šteta je odvjetnicima”, rekao Travaš.

Ponovio je kako odvjetnici zaista podržavaju da suci imaju materijalne uvjete kako sucima i priliči jer, kaže, to jamči njihovu neovisnost. “Ali apeliramo na obje strane, kao i prošle godine, da sjednu za stol i što prije postignu jedan dogovor”, poručio je Robert Travaš.