Šefica Seizmološke službe objasnila kakva su to tektonska gibanja izazvala potres kod Zenice: 'Trest će se sigurno još godinu dana'

U potresu u Bosni i Hercegovini ozlijeđene su četiri osobe. Osjetio se i diljem Hrvatske

FOTO: BHRT, HRT screenshot

Snažan potres sinoć je uznemirio stanovnike Bosne i Hercegovine, a osjetio se i u dobrom dijelu Hrvatske. Prema hrvatskoj Seizmološkoj službi, bio je magnitude 5.1 prema Richteru, dok je procjena Europsko-mediteranskog seizmološkog centra nešto manja, 4.7. Epicentar je bio desetak kilometara sjeverno od Zenice.

Ozlijeđene su četiri osobe, od toga je dvoje zadržano u bolnici u Zenici. Ravnatelj uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije Džavid Aličić potvrdio je agenciji Fena kako su tri osobe ozlijeđene u mjestu Jelina, kada se na njih srušio građevinski materijal sa stambene zgrade.

Četvrta osoba ozlijeđena je u automobilu na magistralnoj cesti od Zenice prema Doboju kada se uslijed potresa na nju srušila stijena. Pritom su oštećena i dva vozila što je prouzročilo višesatni prekid prometa.

‘I BiH i Hrvatska su na trusnom području’

Da se radilo o “vrlo jakom potresu”, potvrdila je seizmologinja Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe RH, za HRT. “Kao i Hrvatska, tako i BiH zapravo leži na trusnom, seizmičko aktivnom području. Tako da takvi potresi nisu neobični, samo su, naravno, vrlo, vrlo neugodni”, ističe.

Naravno, građani su zabrinuti, pitaju se što slijedi. “Mislim da je to pitanje o kojem se naravno svi mi najviše brinemo. Međutim, u svakom slučaju, već su prošle tri godine od petrinjskog potresa, nešto više od zagrebačkog potresa i tada smo govorili da su to pojave koje nastaju uslijed tektonskih gibanja, time što znamo da nam Afrička ploča gura Eurazijsku ploču i uslijed tih gibanja, tih glavnih uzroka potresa, zapravo se događaju potresi u našem području, pa tako i ovaj potres u BiH”, objašnjava.

“Nakon ovako jačeg potresa uvijek se očekuje da slijede podrhtavanja koja mogu trajati sigurno i godinu dana, sasvim sigurno će se događati još duže vrijeme”, poručila je Ivančić.

‘Treba naprosto pratiti seizmičku aktivnost’

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da se u Hrvatskoj ovaj potres osjetio ponajprije u Slavoniji. “Osjetio se i u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Petrinji, ali dosta slabije. Nikako ne treba to gledati u smislu širenja panike i nagoviještanja što bi se sad moglo dogoditi. Treba naprosto pratiti seizmičku aktivnost”, poručio je Kuk.

Najviše materijalne štete potres je, prema dosadašnjim informacijama, uzrokovao u mjesto Ljubetovo, gdje je oštećeno nekoliko kuća.

“Potres me probudio, ne možeš sebi doći. Krov je oštećen. Sve je srušeno, kompletan crijep je sletio. Unutra je sve popucalo. Nije nas još nitko obišao. Policija je došla, okrenula se i otišla. S tim nisam zadovoljan… Curice su ovdje, jedna od pet godina, jedna od 10 godina, istraumatizirane su”, rekao je mještanin Bećir Mulamić za Dnevni avaz.