Seizmolog Kuk o potresu u Crnoj Gori: 'Tamo je izražena seizmička aktivnost, nadajmo se da je ovaj bio najjači u seriji'

Potres koji je pogodio Crnu Goru uznemirio je tamošnje stanovništvo, a osjetio se i u BiH i Hrvatskoj

Seizmolog Krešimir Kuk komentirao je za Hrvatski radio potres magnitude 5,4 prema Richteru koji je jutros pogodio Crnu Goru. “Ovo nije prvi potres te serije, posljednjih tjedana na tom području je bila izražena seizmička aktivnost”, kazao je.

Kuk je ustvrdio da je zadnjih tjedana velika seizmička aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora, tako i na kopnenom djelu, te da se većina potresa dogodila na kopnu. “Govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom”, kazao je.

“Građani na jugu su trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji potres bio najjači. Treba biti na oprezu, pratiti što će se dalje događati, ali nadamo se da je ovo najjači potres ove serije”, dodao je Kuk.

Osjetio se i u Hrvatskoj

Epicentar potresa koji je jutros pogodio Crnu Goru bio je uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića. Potres se osjetio i diljem Hrvatske, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika.

Na društvenim mrežama oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore, BiH i Hrvatske koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio. No, tlo na tom području nije prestalo mirovati pa je nakon jačeg uslijedilo još nekoliko manjih potresa. Za sada nema informacija o ozlijeđenima niti o materijalnoj šteti.