Šetao s curom po šumi kod Pakraca, sreo policajce. Oni mu u ruksaku našli dvije halucinogene gljive, završio je na sudu

24-godišnji Slavonac kazao je da nije imao pojma da su 'magične gljive' na popisu droga

09.04.2014., Opatija - Policijska vozila marke Skoda parkirana pored opatijskog parka.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Općinski prekršajni sud u Zagrebu kaznio je s 400 eura 24-godišnjeg Slavonca kod kojeg je policija u šumi u Gornjoj Šumetlici, na području Pakraca, pronašla psilocibinske gljive. Mladić je na sudu ispričao da je s djevojkom krenuo u šumu na spomenutom području i zaboravio da u ruksaku ima staklenu teglicu s klobucima i stručcima gljiva.

Kazao je da je u staklenki bilo 0,19 grama gljiva koje su mu ostale od prije mjesec dana kada je s djevojkom također bio u šumi i brao gljive. “Nisam znao da su one na popisu droga i da su zabranjene. Tog smo dana zaustavljeni na brdu. To su bile dvije gljive. Količinski nije toga bilo puno i nisam ih konzumirao”, kazao je.

Dobio 400 eura kazne

Sud mu je naložio plaćanje 400 eura novčane kazne jer je neovlašteno posjedovao gljive koje se nalaze na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka, a mora platiti i 99 eura sudskih troškova, u što je uračunato i vještačenje gljiva u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Prekršajni sudac u obrazloženju presude naveo je da mala količina gljiva i priznanje da ih nije konzumirao ne ispričava 24-godišnjaka odgovornosti. “Postupao je sa svjesnim nehajem lakomisleno smatrajući, iako svjestan da može počiniti prekršaj, da se to neće dogoditi”, navodi se u presudi.

Kao olakotnu okolnost sud je uvažio priznanje prekršaja i da je podstanar, dok mu je kao otegotna okolnost uzeta njegova prekršajna kažnjavanost.