Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u. Od Vegasa do LA-ja će se putovati manje od dva sata

Trebali bi biti održiva alternativa zračnom prometu

A New Siemens SC-44 Charger locomotive sits parked in an Amtrak rail yard at Chicago Union Station in Chicago, Illinois, on March 2, 2022. (Photo by LUKE SHARRETT / AFP)
FOTO: AFP

Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama. Riječ je o isporuci 10 vlakova koji će povezivati ​​Las Vegas i južnu Kaliforniju brzinom većom od 350 kilometara na sat.

To znači da bi putnici udaljenost od 440 kilometara, koji dijele Las Vegas od područja Los Angelesa prešli za manje od dva sata. Na natječaj se javilo nekoliko svjetskih kompanija.

Siemens je ponosan što je njegova ponuda “proizvodnje i održavanja prvog pravog brzog vlaka u SAD-u, American Pioneer 220” ocijenjena najboljom, rekao je izvršni direktor odjela željeznica Michael Peter.

Alternativa zračnom prometu

Ti vlakovi bit će “održiva alternativa zračnom prometu. Njihovo puštanje u promet bit će među najznačajnijim trenucima u povijesti američkih željeznica”, dodao je Peter.

Vlak će predstavljati novu fazu razvoja platforme Velaro koja se koristi u Europi i osnova je međugradskih vlakova velikih brzina (ICE). Ako ugovor bude sklopljen, vlakovi će se proizvoditi u SAD-u.