Širi se priča da su poljske ambasade prodale 250.000 viza u Africi i Aziji. Nijemci bijesni, pozvali veleposlanika na razgovor

Velik dio osoba koje su nelegalnim vizama doputovale u EU je u međuvremenu napustio Poljsku u smjeru zapada

Haitians line up on October 9, 2012 at the Brazilian Embassy in Port-au-Prince seeking visas to enter the South American nation. In January 2012, Brazil adopted measures limiting visas for Haitians to 100 per month. The measures includes 2,400 humanitarian visas to Haitians already in Brazil, allowing them to remain and work indefinitely.     AFP PHOTO/THONY BELIZAIRE (Photo by THONY BELIZAIRE / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka vlada od poljske vlade očekuje brzo rasvjetljavanje skandala vezanog uz izdavanje stotina tisuća šengenskih viza u poljskim diplomatskim predstavništvima u Africi i Aziji, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

„Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je u svezi s ovim pitanjem telefonski razgovarala sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Kaminskim, a na obavijesni razgovor u ministarstvo unutarnjih poslova je pozvan i poljski veleposlanik u Njemačkoj Dariusz Pawlos“, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka strana je, kako se dalje navodi, od poljskih kolega zatražila informacije o vremenskom izdavanju viza za šengensku zonu kao i državljanstvima nositelja viza. „Mi očekujemo brzo i potpuno rasvjetljavanje ozbiljnih optužbi o mogućoj prijevari oko izdavanja viza“, stoji u priopćenju.

Izdano do 250 tisuća viza

Prema informacijama vođe poljske oporbe Donalda Tuska, poljska diplomatska predstavništva su za pozamašne novčane svote izdale i do 250.000 šengenskih viza podnositeljima zahtjeva u azijskim i afričkim zemljama.

Razjašnjenje optužbi za korupciju u poljskim diplomatskim predstavništvima od poljske vlade zatražila je i Europska komisija. Poljska vlada oštro odbacuje umiješanost vladinih dužnosnika u skandal. Ministar unutarnjih poslova Kaminski optužio je njemački tisak da se potpuno oslanja na „smeće koje širi oporba“.

U jeku skandala je krajem kolovoza ostavku dao jedan visoki dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova u Varšavi koji je bio zadužen za konzularne poslove. Prema navodima, tiska velik dio osoba koje su nelegalnim vizama doputovale u Europsku uniju je u međuvremenu napustio Poljsku u smjeru zapada.