Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata prema dvama južnokorejskim otocima, vlasti naredile evakuaciju

Topničke granate ispaljene su u petak tijekom noći i sve su pale u tampon zonu između dviju zemalja

FOTO: AFP

Sjeverna Koreja ispalila je više od 200 topničkih granata sa svoje zapadne obale prema južnokorejskim otocima Yeonpyeong i Baengnyeong, objavila je vojska Seula. Lokalni dužnosnici Yeonpyeonga kazali su za AFP kako je civilima rečeno da se evakuiraju, opisujući to kao “preventivnu mjeru”. Vlasti na otoku Baengnyeong također su izvijestile o nalogu za evakuaciju.

Ministarstvo obrane nije potvrdilo je li zapovijed potaknuta topničkom paljbom Sjevera ili južnokorejskim vježbama kao odgovorom. Međutim, u tekstualnoj poruci poslanoj stanovnicima, a potvrdio ju je otočki dužnosnik, navodi se da će južnokorejska vojska od petka u 15 sati izvoditi “pomorsku paljbu”.

Ispaljivanje nije nanijelo štetu

Dužnosnik na otoku Yeonpyeongu, južno od sporne morske granice Sjeverne granične linije (NLL), rekao je da je evakuacija naređena kako bi stanovnici otišli u skloništa na otoku na zahtjev južnokorejske vojske. Sjevernokorejsko ispaljivanje granata nije nanijelo civilnu niti vojnu štetu u Južnoj Koreji, rekla je južnokorejska vojska na brifingu za novinare.

Jug je ovaj potez nazvao “činom provokacije”. U 2010. sjevernokorejsko topništvo ispalilo je niz projektila na Yeonpyeong, pri čemu su stradale četiri osobe, piše BBC.

Topničke granate ispaljene su u petak tijekom noći i sve su pale u tampon zonu između dviju zemalja te nisu fizički ušle na teritorij Južne Koreje. Južnokorejski načelnik združenog stožera rekao je da incident nije prouzročio “nikakvu štetu narodu ili vojsci”, ali i dodao da je taj čin “ugrozio mir na Korejskom poluotoku i podigao napetosti”. Najnoviji incident dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala vojni sporazum s Jugom, čiji je cilj bio smanjenje napetosti.

Prekršili sporazum više puta

Nakon toga, Pjongjang je rekao da će povući sve mjere “za sprječavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak”, i rasporediti “jače oružane snage i novu vrstu vojne opreme” u pograničnom području.

Sjeverna Koreja sporazum je prekršila više puta u protekle dvije godine, lansiranjem projektila i ispaljivanjem topničkih projektila u more u smjeru Juga. Posljednji put Sjeverna Koreja ispalila je topničke granate u more u prosincu 2022., a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Otok Yeonpyeong, na kojem se nalazi vojna baza i stanovništvo od oko 2000 ljudi, nalazi se 3 km od sporne pomorske granice u Žutom moru i 12 km od sjevernokorejske obale. Bio je poprište međukorejskih pomorskih sukoba tijekom godina.