Analiza: Što znači najnovija eskalacija i sprema li se Kim Jong-un napasti Južnu Koreju?

Kim je naredio vojsci, industriji streljiva i nuklearnog oružja da ubrzaju pripreme za rat. Što slijedi u 2024.?

FOTO: AFP

Najnovija provokacija Sjeverne Koreje, koja je u petak ispalila približno 200 topničkih granata u vode kraj zapadne obale Južne Koreje, ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Naime, južnokorejske obavještajne agencije već su početkom jeseni upozorile da će, uoči parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji 10. travnja i predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom, Sjeverna Koreja početkom 2024. izvesti vojne provokacije i organizirati kibernetički napad na Južnu Koreju.

Priprema za nuklearni rat

Također, upozorilo se i da će tijekom 2024. Sjeverna Koreja pojačati svoje vojne kapacitete, usredotočujući se na unapređenje vojnih špijunskih satelita i nuklearnih tehnologija. Sve će te provokativne akcije, procjenjuje se u Seulu, Pjongjang izvesti nastojeći utjecati na južnokorejske parlamentarne izbore.

S tim crnim predviđanjima složio se i Pjongjang. U službenoj izjavi upozorili su da će 2024. postojati najveći rizici od sukoba ikada. “Invazijske snage SAD-a i Japana dopuzat će na poluotok na molbu južnokorejske marionetske vlade i vjerojatno će izvesti provokativne ratne poteze bez presedana, kao što je nuklearni napad“, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Te prognoze uslijedile su nakon što je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un objavio da Seul više nije „pandan za pomirenje i ujedinjenje.“ Odnos između dvije države opisao je kao neprijateljski te je najavio napuštanje dosadašnje politike spram Južne Koreje. Kim je naredio vojsci, industriji streljiva i nuklearnog oružja da ubrzaju pripreme za rat jer američka politika rat čini neizbježnim.

‘Moramo brzo odgovoriti’

Vođa Sjevera osudio je raspoređivanje američkog strateških oružja na Korejskom poluotoku i vojne vježbe sa Seulom. „Ako SAD i Jug nastave vojne sukobe s nama, nećemo oklijevati poduzeti kritičnu akciju protiv njih s našim nuklearnim oružjem“, zaprijetio je Kim nakon što je južnokorejska vojska izvela topničke vježbe s bojevim glavama te pomorske vježbe u kojima je sudjelovala mornarica i zrakoplovstvo.

“Moramo brzo odgovoriti na moguću nuklearnu krizu i mobilizirati sva fizička sredstva, uključujući nuklearnu silu, u pokušaju da ubrzamo pripreme za veliki događaj stavljanja cijelog teritorija Južne Koreje pod našu kontrolu“, najavio je Kim. Objavio je također da će Sjeverna Koreja tijekom 2024. lansirati tri dodatna špijunska satelita i proizvesti više nuklearnog oružja.

Upozorio je da će se južnokorejski „ratni huškači,“ ako nastave provocirati, suočiti s „najbolnijim trenucima koje ne mogu ni zamisliti“.

Pritisak na južnokorejske birače

Cho Han-bum, viši istraživač na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje, smatra da Kimove posljednje izjave signaliziraju odluku Sjevera da napusti sve miroljubive pregovore s Južnom Korejom. „Kim je službeno objavio svoju namjeru da više ne ulazi u bilo kakav dijalog s vladom južnokorejskog premijera Yoon Suk Yeola“, rekao je. To se smatra pritiskom na južnokorejske birače da ne glasaju na izborima za sadašnju vladajuću koaliciju.

Yang Moo-jin, predsjednik Sveučilišta za sjevernokorejske studije kazao je da će svijet 2024. svjedočiti pojačanom sukobu između dviju Koreja. “Ti sukobi potencijalno će premašiti razine koje smo vidjeli u proteklih nekoliko godina”, kaže. Dodao je da ni Seul ni Pjongjang ne pokazuju nikakvu spremnost da se povuku, pa će se sigurnosno stanje na Korejskom poluotoku značajno pogoršati. “To će dovesti do novih napetosti između Južne Koreje, SAD-a i Japana s jedne strane i Sjeverne Koreje, Rusije i Kine s druge strane”, tvrdi.

Slično se Sjeverna Koreja ponašala i prije parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji u travnju 2016., kad je izvela niz provokacija, uključujući četvrti nuklearni test i lansiranje projektila dugog dometa. Samo nekoliko tjedana prije izbora 2020. Sjeverna Koreja ispalila je u četiri navrata balističke projektile kratkog dometa.

Međukorejski vojni pakt

A da dolazi do ozbiljnog zaokreta u politici Sjeverne Koreje potvrđuje i povratak trojice starih sjevernokorejskih dužnosnika za koje se vjeruje da stoje iza velikih provokacija Pjongjanga u prošlosti. Na najviše funkcije vratili su se Kim Yong-chol, bivši šef sjevernokorejske obavještajne službe, koji je osumnjičen da je organizirao sjevernokorejsko potapanje južnokorejskog ratnog broda Cheonan i granatiranje zapadnog južnokorejskog pograničnog otoka Yeonpyeong 2010.

U napadu torpedom poginulo je 46 južnokorejskih mornara, a u topničkom granatiranju dva marinca i dva civila. U kolovozu prošle godine Kim je vratio Ri Yong-gila i Pak Jong-chona na funkcije načelnika Glavnog stožera sjevernokorejske vojske, odnosno šefa vojnog odjela vladajuće stranke. Oni su optuženi za eksploziju tri sjevernokorejske nagazne mine duž granice 2015. kada su ozlijeđena dva južnokorejska vojnika.

Nakon odluke Kim Jong-una u studenome prošle godine da poništi međukorejski vojni pakt koji je potpisan 2018. kako bi se smanjile napetosti duž granice, Sjeverna Koreja počela je obnavljati sva svoja uništena stražarska mjesta unutar Demilitarizirane zone (DMZ). Sada se grade novi betonski stražarski položaji na mjestu gdje su bile drvene utvrde koje su 2018. uništene. Nove utvrde, tvrdi Seul, koristit će se za raspoređivanje teškog naoružanja i trupa.

Sjeverna Koreja postavlja mine

Kao dio sporazuma iz 2018. potpisanog pod bivšim liberalnim južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, dvije Koreje srušile su po 10 stražarskih postaja unutar DMZ-a pa je Sjevernoj Koreji ostalo oko 150 stražarskih mjesta, a Južnoj Koreji 67.

Južnokorejska vojska također je otkrila da sjevernokorejske trupe postavljaju mine na dvije ceste koje su povezivale istočna i zapadna područja dviju Koreja, nekoć smatrane simbolom međukorejskog pomirenja i razmjene.

Istodobno sjevernokorejske snage postavljaju mine na željezničkoj pruzi Gyeongui unutar DMZ-a, simboličnoj ruti za međukorejsku razmjenu i suradnju. Seul to tumači nastojanjem Sjeverne Koreje da blokira i spriječe buduće korištenje tih prometnica.

Odvraćanje pozornosti građana

Također se vjeruje da je Sjeverna Koreja postavila elektroničku bodljikavu žicu oko svoje strane ceste Donghae duž istočne obale. Južnokorejske obavještajne agencije sumnjanju da je Rusija pomogla Sjevernoj Koreji u lansiranju prvog vojnog špijunskog satelita u orbitu 21. studenog 2023. Za uzvrat Seul je Moskvi isporučio bespilotne letjelice i topovske granate koje Moskva sada koristi u napadu na Ukrajinu.

Također, utvrđeno je da je Sjeverna Koreja počela vježbati s bespilotnim letjelicama novog tipa Morning Star-4. Prije toga u srpnju prošle godine Sjeverna Koreja predstavila je dvije vrste novih izviđačkih i višenamjenskih jurišnih bespilotnih letjelica na izložbi oružja i vojnoj paradi. Sve to pokazuje da Kim Jong-un priprema goleme količine oružja s kojim će, predviđa se, nastaviti sa zaoštravanjem odnosa s Južnom Korejom i SAD.

A to mu odgovara jer tako odvraća pozornost građana Sjeverne Koreje na sve groznije uvjete u kojima žive. Zbog prošlogodišnjih suša i poplava došlo do još veće nestašice osnovnih namirnica pa i dalje najmanje 40 posto stanovništva pati od neishranjenosti i gladi.