Skandalozni slavonski poduzetnik i njegovi suradnici uhićeni zbog prijetnji 19-godišnjaku. Do daljnjeg ostaju u zatvoru

Opačku i još dvojici osumnjičenika produljen je pritvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela

FOTO: Screenshot SBTV

Kontroverznom slavonskom poduzetniku Tomi Opačku, bratu nezavisne saborske zastupnice Marine Opačak Bilić i vlasniku građevinske tvrtke Poduzeće za ceste (PZC) iz Slavonskog Broda, te Igoru Biliću (44), poznatijim po nadimku Boksač, i Robertu Čujiću (46), Županijski sud u Velikoj Gorici produljio je istražni zatvor.

Kako piše SB Online, trojcu je produljen pritvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, s obzirom da su u zagrebačkom Remetincu završili u srpnju ove godine zbog prijetnje i iznuđivanja 19-godišnjeg Veselka Lovrića, zaposlenika Opačkovog PZC-a.

Prijetili 19-godišnjaku

Lovrić je htio dati otkaz u Opačkovom PZC-u, no slavonski poduzetnik angažirao je Bilića i Čujića koji su prijetnjama pokušali prisiliti 19-godišnjaka da ostane raditi u tvrtki.

Spomenuti dvojac tražio je Lovrića da napiše da je Opačku dužan novac i da će nastaviti raditi za njega. No, 19-godišnjak je to odbio, pa su ga akteri napali i prijetili mu. Lovrića su strpali u automobil, a Bilić ga je odvezao sve do Siska te ga odveo u jedan apartman iz kojeg je mladić uspio pobjeći i spasiti živu glavu.

Posao s Hrvatskim cestama

Inače, Opačak je osebujan slavonsko-brodski poduzetnik o čijim je radnjama ekstenzivno pisao Telegramov Drago Hedl. U srpnju ove godine tako je otkrio kako su mu Hrvatske ceste dale posao održavanja državnih cesta za područje Grada Zagreba te Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije, vrijedan (bez PDV-a) 53.785.550 eura.

U Telegramovom tekstu iz srpnja ove godine izvijestili smo o katastrofalnom stanju cesta u Karlovačkoj županiji koje su bile zapuštene u toj mjeri da su počele ozbiljno ugrožavati sigurnost u prometu.

Bile su pune udarnih rupa, reflektirajući stupići uz rubove cesta zarasli su u travu, bili su oštećeni prometni znakovi, porušene ograde mostića, začepljeni kanali za odvod vode s ceste, a hrpe smeća bile su svuda uz prometnice. Kako smo tada pisali, Poduzeće za ceste Slavonski Brod nije imalo ni dovoljan broj radnika ni potrebnu mehanizaciju za tako golem posao kao što je održavanje ceste (nekih 1.600 kilometara) u četiri županije i Gradu Zagrebu.

Tvrtke na rubu kolapsa

No, Hrvatske ceste pokrenule su postupak raskida ugovora s tvrtkom slavonskog poduzetnika, a taj potez povukli su zbog ”nepravovremenog i nepotpunog izvršavanja, te dijelom izostanka izvršenja pojedinih ugovornih obveza, a što je utjecalo na osiguranje uvjeta za zaštitu cesta i sigurno odvijanje prometa”.

Opačkovim tvrtkama, između ostalog, prijeti kolaps, a pravi problemi mogli bi nastati ako Hrvatske ceste naplate bankovno jamstvo koje mogu aktivirati zbog neispunjenja ugovora, te zatraže naknadu štete koja bi zbog toga mogla nastati. Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Telegram, radi se o iznosu od oko 1,3 milijuna eura.