Skratili su im prijemni ispit za 90 sekundi pa sad planiraju tužiti vladu. Imate pravo, ovo nije u Hrvatskoj

Tužbu je podnijelo 39 učenika u Seoulu

FOTO: AFP

Grupa južnokorejskih učenika sprema se tužiti vladu jer je njihov prijemni ispit okončan 90 sekundi prerano. Svaki od učenika traži 20 milijuna wona (oko 14 tisuća eura), koliko košta godinu dana učenja potrebnog za ponovno polaganje ispita. Kim Woo-suk, odvjetnik skupine učenika, tvrdi da je skraćeno vrijeme ispita utjecalo na njihov rezultat.

Zloglasni državni ispit za prijem na fakultet, poznat pod imenom Suneung, osmosatni je maraton s uzastopnim ispitima iz više predmeta. Suneung slovi za jedan od najtežih ispita na svijetu, a ulozi su vrlo visoki, budući da se njime ne određuje samo koji će fakultet upisati student, već i budući odnosi, ističe BBC.

Pokušali se iskupiti

Da je ispit golema stvar dokazuje i činjenica da se tijekom njegovog održavanja poduzimaju brojne mjere za pomoć studentima da se koncentriraju, poput zatvaranja zračnog prostora i odgađanja otvaranja burze. Rezultati ovogodišnjeg ispita objavljeni su 8. prosinca.

Tužbu je u ponedjeljak podnijelo 39 učenika, a u njoj se tvrdi kako je zvono za kraj prvog predmeta ispita na poligonu u glavnom gradu Seulu, onog iz korejskog jezika, oglašeno 90 sekundi prerano. Neki od učenika su se odmah pobunili, ali su im nadzornici ipak oduzeli ispite.

Nadzornici su ipak prepoznali pogrešku prije početka sljedećeg ispita i dali im minutu i pol tijekom pauze za ručak. No učenici su mogli označavati samo neispunjene stupce koji su ostali na njihovim ispitima. Nije im bilo dopušteno mijenjati postojeće odgovore.

Vlasti se nisu ispričale

Novinska agencija Yonhap piše da su studenti bili toliko uzrujani da se nisu mogli koncentrirati na ostatak ispita, pa su neki navodno odustali i vratili se svojim kućama. Odvjetnik učenika rekao je lokalnim medijima da se ministarstvo obrazovanja nije ispričalo. Javna televizija KBS kaže da je glavni nadzornik, koji je bio zadužen za praćenje vremena, krivo ga pročitao.

Ovo nije prvi ovakav slučaj u Južnoj Koreji. U travnju je sud u Seulu dodijelio sedam milijuna wona (oko 4900 eura) studentima koji su tvrdili da su bili u nepovoljnijem položaju na ispitu Suneung 2021. godine, jer im je zvono zazvonilo otprilike dvije minute ranije.

U Kini je stvar još gora. Muškarac je dobio godinu dana uvjetnog zatvora jer je pozvonio minutu i 48 sekundi prerano tijekom nacionalnog prijemnog ispita u školi u provinciji Hunan.