Slovenska javna televizija je pred slomom. Ukida čuvene orkestre, reže redakcije i pola tehnike, rasprodaje nekretnine

Simfonijski orkestar i Big band slovenskog javnog servisa su 'ambasadori Slovenije u svijetu', izgleda da će ih opozvati s dužnosti

Leaders of political parties take part in the final TV debate in Ljubljana on April 22, 2022, ahead of Slovenia’s Parliamentary election which will take place on April 24, 2022. (Photo by Jure Makovec / AFP)
FOTO: AFP/Arhivska fotografija

Otkako je prošlog tjedna objavljeno da će slovenski javni servis završiti godinu s gubitkom od 10,5 milijuna eura, burne reakcije izazvalo je uvrštavanje glazbene produkcije RTV Slovenija na dugačak popis programa koji će potencijalno biti ukinuti. Ukidanjem glazbene produkcije ukinuli bi se i međunarodno najpoznatiji i najpriznatiji slovenski orkestri – Simfonijski orkestar i Big band slovenskog javnog servisa.

Prve naznake neizvjesne budućnosti glazbene produkcije krenule su prošloga tjedna, kada je održan sastanak Savjet Radio-televizije Slovenije, na kojem ih se obavijestilo o financijskim rezultatima prvih devet mjeseci poslovanja. Tada su i prvi puta iznesene procjene kako će se godina zaključiti s toliko velikim financijskim gubitkom. Uslijedila je suglasnost za pripremu seta mjera štednje, kako financijskih, tako i kadrovskih, s ciljem ublažavanja krize u koju je upao RTV Slovenija.

Tik pred prazničnim decembrom nas je iz medijev pretresla novica o morebitni ukinitvi Glasbene produkcije RTV Slovenija….

Posted by RTV Slovenia Symphony Orchestra / Simfonični orkester RTV Slovenija on Saturday, November 25, 2023

Spominje se niz rezova

Ukupno, prema izračunu Uprave, uz radikalnu mjeru štednje ukidanja glazbene produkcije, izdavačke kuće, medijateke, informativnog programa na RTV SLO 2, Radija Si, radijske redakcije za inozemstvo, regionalnih centara u Kopru i Mariboru, uz ukidanje polovice tamošnje tehničke proizvodnje, došlo bi se do uštede od 16,1 milijuna eura godišnje. No, list Delo ističe da bi se prema kolektivnom ugovoru zbog otpremnima gašenjem tih sekcija stvorio gubitak od 0,6 milijuna eura u prvoj godini.

Spominjalo se i ukidanje emitiranja na srednjem valu, kao i progresivno smanjenje plaća preostalim zaposlenicima za jedan platni razred, čime bi se, piše Delo, nakon isplata otpremnina moglo uštedjeti 1,4 milijuna eura godišnje. Kada bi se plaće smanjile za dva platna razreda, dobila bi se ušteda od 2,9 milijuna eura. Savjet je također zatražio da se dostavi popis svih nekretnina u vlasništvu RTV Slovenije koje nisu nužne za obavljanje osnovne djelatnosti, kao i njihovu procijenjenu vrijednost.

Kultura je bila glavni simbol Slovenije

Srbijanski javni servis RTS je razgovarao je sa Zoranom Markovićem, gostujućim solistom Simfonijskog orkestra RTV Slovenije i profesorom kontrabasa na Ljubljanskoj glazbenoj akademiji. Marković ističe kako je kultura bila glavni simbol Slovenije, što ju je isticalo od osamostaljenja od Jugoslavije do danas. “Sada, tridesetak godina kasnije, ista ta kulturna posebnost gazi se zbog financijskog sloma, bez promišljanja o dugoročnim posljedicama koje takva eventualna odluka može donijeti”, kaže Marković.

Profesor Marković ističe kako su oba orkestra ambasadori slovenskog glazbenog stvaralaštva u regiji, Europi i svijetu, stoga ideju o njihovom ukidanju smatra “zastrašujućom”. Ističe kako su oba orkestra u posljednjih tridesetak godina snimala s najpoznatijim svjetskim dirigentima i glazbenicima, te da su iza sebe ostavili svojevrsni glazbeni arhiv. “Nitko u glazbenom svijetu ne razumije razloge ovakvog razmišljanja”, zaključuje Marković.

I na HRT-u kukaju, ali ne štede

Delo ističe da će se odluka o tome hoće li se uvoditi rezovi iduće godine vjerojatno znati sredinom sljedećeg mjeseca, kada će vodstvo imati ključne dokumente – programsko-produkcijski i financijski plan. Tada bi se moglo znati i kolika će biti financijska injekcija države.

Za usporedbu, čelnik hrvatskog javnog servisa HRT-a javno kuka da i ta kuća grca u financijskim problemima, ali u tom slučaju nema govora o ovako drastičnim rezovima. Čak štoviše, kako je jutros objavio Telegram, ondje se javni novac rasipa na isplaćivanje naknada samom ravnatelju koje mu ne pripadaju.