Smijenjena britanska ministrica policije premijera Sunaka optužila da je izdao naciju

Smijenjena je prije nekoliko dana, a rošada koja je uslijedila vratila je Camerona u vladu

(FILES) Britain's Home Secretary Suella Braverman addresses delegates at the annual Conservative Party Conference in Manchester, northern England, on October 3, 2023. British leader Rishi Sunak sacked controversial interior minister Suella Braverman on November 13, 2023, multiple UK media outlets reported, as he reshuffles his top team ahead of a general election expected next year. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
FOTO: AFP

Bivša britanska ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman kritizirala je u utorak premijera Rishija Sunaka i njegove kolege nakon što ju je smijenio s dosadašnje funkcije. Kazala je da njegov plan ne funkcionira i da mora hitno promijeniti smjer.

Sunak je smijenio Braverman nakon niza kontroverzi, koje su uključivale i sada bivšu ministricu, što je kulminiralo člankom u kojemu ona policiju optužuje za dvostruke standarde na prosvjedima.

“Netko mora biti iskren: vaš plan ne funkcionira, pretrpjeli smo rekordan poraz na izborima, vaše resetiranje nije uspjelo i ponestaje nam vremena. Morate hitno promijeniti kurs”, poručila je Braverman Sunaku u pismu ostavke koje je objavila na X-u, a u kojem je vlastitu podršku koju mu je svojedobno dala navela kao ključnu za Sunakov uspon na premijersko mjesto.

Dovodi u pitanje njegovu vlast

Braverman, koju je dio britanskih tabloida prozvao i Suella de Vil, je rekla da je razočaravajuće, ali da je ipak “najbolje” to što ju je Sunak zamolio da napusti vladu. Optužila ga je da je prekršio niz političkih obećanja. Spomenula je i politiku imigracije i Protokol Sjeverne Irske.

“Očigledno ste opetovano propustili ispuniti sva ključna politička obećanja. Ili vaš osebujan stil vladanja znači da ih niste sposobni ispuniti ili, kako sada doista moram zaključiti, nikada niste ni imali nakanu održati ih”, napisala je. Osvrćući se na Sunakovo opiranje da povuče Britaniju iz Europske konvencije o ljudskim pravima kako bi se lakše pozabavila s ilegalnim migracijama, Braverman je premijera optužila za izdaju “ne samo dogovora koji smo imali nas dvoje, nego i obećanja koje ste dali naciji da ćete učiniti sve da zaustavite dolaske na brodovima”.

Glasnogovornik Sunakova ureda rekao je u odgovoru: “Premijer vjeruje u djela, a ne u riječi.”