Smrdi, smrdi, užasno smrdi. Najviša planina na svijetu guši se od izmeta penjača. Sad se uvodi revolucionarno pravilo

Neki penjači se zbog sveprisutnog izmeta i razbolijevaju

In this photograph taken on May 9, 2016, mountaineers walk from Camp 3 to Camp 4, as they pushing for the summit of Mount Everest. An Indian mountaineer has died on Mount Everest and two of his teammates are missing, expedition organisers said May 23, 2016, as the death toll from the Himalayan climbing season rose to five. Subhash Pal reached the 8,848-metre (29,029-foot) summit on May 21, but collapsed while descending the Hillary Step ice wall and died the following day. He was the third to die on Everest in recent days, after an Australian and a Dutch climber succumbed to altitude sickness. Another two climbers have died on other peaks. (Photo by NIMA GYALZEN SHERPA / AFP)
FOTO: AFP

Penjači na Mount Everest će za sobom morati pokupiti vlastite fekalije i vratiti ih u kamp u podnožju planine, piše BBC. “Naše su planine počele smrdjeti”, rekao je Mingma Sherpa, predsjednik općine Pasang Lhamu.

Općina, koja pokriva veći dio regije Everesta, uvela je novo pravilo kao dio širih mjera koje se provode. Zbog ekstremnih temperatura, izmet koji ostane na Everestu ne razgrađuje se u potpunosti.

“Primamo pritužbe da su fekalije vidljive na stijenama i da se neki penjači razbolijevaju. To nije prihvatljivo i narušava naš imidž”, rekao je Mingma.

Nadležni će ‘provjeriti’ vrećice

Penjačima koji se pokušavaju popeti na Mount Everest, najviši vrh svijeta, i obližnji Mount Lhotse morat će kupiti vrećice za fekalije u podnožju, a nadležni će ih “provjeriti” po povratku.

Tijekom penjačke sezone planinari većinu vremena provode u podnožju kako bi se priviknuli na visinu. Tamo su dostupni zahodi.

Međutim, kada planinari krenu prema vrhu, stvari postaju teže. Penjači obično iskopaju rupu za izmet, ali kako idu prema vrhu, na nekim mjestima ima manje snijega i stoga ne mogu iskopati rupu.

Tri tone fekalija na planini

Problem na Himalaji je i otpad. “Otpad je i dalje veliki problem, posebno u višim kampovima do kojih ne možete doći”, rekao je Chhiring Sherpa, šef nevladine organizacije Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Iako ne postoji službena brojka, njegova organizacija procjenjuje da postoji oko tri tone ljudskog izmeta između podnožja i vrha Everesta. Stephan Keck, koji organizira ekspedicije na Everest, rekao je da je južna strana Everesta, South Col, stekla reputaciju “otvorenog zahoda”.

“Jedva da ima leda i snijega, tako da ćete posvuda vidjeti ljudske fekalije”, rekao je Keck. SPCC nabavlja oko 8000 vrećica za izmet iz SAD-a za nadolazeću sezonu.

Posebne vrećice za izmet

Vrećice sadrže kemikalije koje stvrdnjavaju izmet i uklanjaju smrad. Smatra se da penjač u prosjeku dnevno proizvede 250 grama izmeta.

“To je svakako pozitivna stvar i mi ćemo biti sretni što možemo odigrati svoju ulogu”, rekao je Dambar Parajuli, predsjednik nepalske Udruge voditelja ekspedicija.

Spomenuta udruga predložila je da se vrećice najprije uvedu kao pilot-projekt na Everestu, a zatim da primjena krene i na drugim planinama. Mingma Sherpa, prvi Nepalac koji se popeo na svih 14 planina iznad 8000 metara, rekao je da se te vrećice koriste i na planinama na drugim kontinentima.

Strogo provođenje pravila

“Planinari su koristili takve vrećice na Denaliju (najviši vrh Sjeverne Amerike” i na Antarktici“, rekao je. Nepalska vlada već je uvela nekoliko pravila za planinare, ali su naišli na brojne kritike zbog nepravilnog provođenja.

Jedno od pravila je da vlasti moraju imati svog dužnosnika u podnožju s timovima koji se spremaju na uspon. Međutim, mnogi od njih se jednostavno nisu pojavili.

Mingma kaže da će se sada sve promijeniti. “Uspostavit ćemo ured i pobrinuti se da nove mjere, uključujući ova s donošenjem izmeta u vrećicama, provedu”, rekao je Mingma Sherpa za BBC.