Šokantno izvješće UN-a: teroristi Hamasa silovali su tijela ubijenih žena, bilo je i seksualnih napada na Palestince

UN objavio izvješće nakon pet mjeseci i žestokih kritika

Palestinians Hamas militants wearing headbands reading in Arabic "the Lion's Den", in reference to the Nablus based Lion's Den armed group (Areen Al-Asood), a loose coalition of fighters not aligned with established Palestinian factions, march in support of the group in Gaza City on December 10, 2022. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
FOTO: AFP

Pripadnici Hamasa silovali su i tijela ubijenih žena tijekom velikog upada u Izrael 7. listopada 2023. godine. Za takve optužbe postoje, kako se navodi u izvješću UN-a, jasni i uvjerljivi dokazi te brojne izjave svjedoka.

Posebna povjerenica UN-a za seksualno nasilje i žene Pramilla Patten navodi da su članovi Hamasa “seksualno mučili” sve što je bilo pred njima u napadu na Izrael. Seksualno nasilje mogla bi biti svakodnevica izraelskih taoca koji su još uvijek u zatočeništvu u Gazi, navodi se u izvješću.

S druge strane, u izvješću su se našle i izjave o seksualnom nasilju izraelskih snaga i doseljenika na Zapadnoj obali nad palestinskim ženama, muškarcima, a posebno nad djevojkama.

Premlaćivanja, prijetnje i zastrašivanja

Izvješća o nasilju Izraelaca nad Palestincima uključuju “premlaćivanja i udarce u genitalno područje”, pretrage uz “neželjeno dodirivanje intimnih područja” i prijetnje silovanjem “tijekom pretresa kuća i na kontrolnim točkama”.

“Zabrinjavaju i snimke te fotografije zatočenih palestinskih žena pronađene na mobitelima vojnika, kao i uskraćivanje ženama potrebnih sredstava tijekom menstruacije”, navodi se u izvješću UN-a.

“Tu su i zastrašivanje i prijetnje silovanjem zbog čega napadi koji su se već dogodili nisu prijavljeni. Žrtve su prestrašene i nesigurne, visoka je razina stigmatizacije u društvu, a okolina je vrlo konzervativna. Uz sve to, i život pod okupacijom sprječava prijavu seksualnog nasilja”, ističe se u priopćenju UN-a. UN je od izraelske vojske zatražio dozvolu za temeljitu i neovisnu istragu o tim optužbama, piše The Telegraph.

Masovna silovanja na glazbenom festivalu

Stručnjaci su pronašli dokaze o masovnim silovanjima na mjestu glazbenog festivala Nova, putu koji vodi prema festivalu i u kibucu Re’im, u blizini granice s Gazom. “U većini slučajeva žrtve su prvo pretrpjele silovanje, a potom bile ubijene, no u najmanje dva slučaja do silovanja je došlo nakon što su žene već bile mrtve”, piše u izvješću.

UN je u posljednje vrijeme suočen sa žestokim kritikama zbog sporog reagiranja povezanog uz seksualno nasilje koje je počinio Hamas. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz kritizirao je glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa zbog toga što nije sazvao Vijeće sigurnosti da raspravlja o tom izvješću.

Objavio je da je opozvao veleposlanika zemlje u UN-u Gilada Erdana zbog navodnog pokušaja “da se prešuti izvješće UN-a o masovnim silovanjima koje su počinili Hamas i njegovi pomagači 7. listopada”. “UN-u je trebalo pet mjeseci da konačno prizna šokantne zločine seksualnog nasilja koje je počinio Hamas”, kazao je Erdan.

Nisu uspjeli doći do žrtava tijekom posjeta

Pratten je posjetila Izrael i Zapadnu obalu tijekom siječnja i veljače. Kaže da njezin tim istraživača nije uspio susresti niti jednu žrtvu silovanja. Intervjuirali su 34 preživjela svjedoka napada Hamasa na Izrael od 7. listopada, uključujući i oslobođene taoce. U izvješću je napisala da vjeruju u izvore koji opisuju pronalazak ubijenih žrtava, uglavnom žena, golih od struka nadolje. Mnoge od njih, navodi, bile su upucane u glavu.

Neke od žena bile su vezane za drveće ili stupove uz cestu koja vodi do festivala. Riječ je o posrednim dokazima, navodi se u izvješću, ali dokazima koji se mogu smatrati vjerodostojnim. Patten navodi da je u kibucu Re’im dokazano silovanje žene ispred spremišta za bombe, dok druge optužbe nisu mogli potvrditi.

Dio tvrdnji o silovanjima neutemeljen

Dodaje i da su tvrdnje o najmanje dva silovanja u kibucu Be’eri o kojima se u medijima naširoko pisalo – neutemeljene. To su zaključili zbog nedosljednosti u prikupljenim činjenicama, dodaje. Među takvim tvrdnjama je i ona o trudnoj ženi kojoj je navodno rasporena utroba prije nego je ubijena.

“Općenito, mišljenja smo da će proći mjeseci, možda i godine dok ne otkrijemo prave razmjere seksualnog nasilja tijekom napada 7. listopada. A možda nećemo nikada saznati što se zaista dogodilo”, zaključuje se u izvješću.