Što se krije iza stravičnih ratnih zločina i seksualnog nasilja kojeg nitko nije pošteđen: 'To je jeftinije od metaka'

Zlostavljane su starije osobe, muškarci, žene, invalidi, pa čak i djeca

This aerial picture shows abandoned and torched vehicles at the site of the October 7 attack on the Supernova desert music Festival by Palestinian militants near Kibbutz Reim in the Negev desert in southern Israel on October 13, 2023. One month after Israel was wracked by Hamas attacks, life has been upended for both the Palestinians and Israel after it launched a war of reprisal in the Gaza Strip. The October 7 attacks by Hamas militants who stormed across from Gaza and struck kibbutzim and southern Israeli areas killed 1,400 people, mostly civilians, and deeply scarred the nation. The health ministry in Hamas-run Gaza says nearly 9,500 have been killed, two-thirds of them women and children, and mostly civilians. (Photo by Jack GUEZ / AFP)
FOTO: AFP

Izvještaji o seksualnom nasilju nakon Hamasova napada 7. listopada toliko su zastrašujući da djeluju nestvarno. Grupna silovanja, sakaćenja genitalija, iživljavanje na okrvavljenim tijelima…

Poznato je da su Hamasovi teroristi ubili oko 1200 ljudi tijekom masakra, no tek sada počinju se potpuno razotkrivati užasi koji su se dogodili toga dana, piše The Telegraph. Mnogi su šokirani pričama onih koji su svjedočili zlima hamasovaca, no silovanja i seksualno nasilje u ratu nisu novost. Rijetko neprijavljivana i nedovoljno procesuirana, silovanja se događaju u gotovo svakom ratnom sukobu.

Jedan od primjera takvih horora je Ukrajina. Stotine žena i muškaraca pretrpjele su seksualno nasilje od ruske vojske. Zlostavljane su starije osobe, invalidi, čak i djeca – nitko nije pošteđen. Prema izvješću UN-a objavljenom prošle godine, jedan ruski vojnik prisilio je četverogodišnju djevojčicu da ga oralno zadovolji dok su njezini roditelji gledali. Majka, stara 22 godine, silovana je, a suprug seksualno napastvovan.

Poveznica s ratom u BiH

Nedavni sukobi u Africi također su iznjedrili užasno seksualno nasilje. Do 120.000 žena i djevojčica je navodno silovano ili seksualno zlostavljano tijekom rata Tigraya koji je trajao od 2020. do 2022. u sjevernoj Etiopiji, a ove godine su u Demokratskoj Republici Kongo tisuće žena i djece silovali pobunjenici M23.

Telegraph piše da se silovanje kao oružje rata počelo spominjati tek u ratu u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina. UN je slučajeve seksualnog nasilja istraživao na svom Međunarodnom kaznenom sudu, što je kulminiralo prvom osudom za masovno silovanje kao ratni zločin.

Stručnjaci kažu da se seksualno nasilje u ratu često koristi kao čista moć. Može se dogoditi spontano ili ga zapovjednici mogu koristiti za postizanje taktičkih ili čak strateških ciljeva. Žrtve su i vojnici i civili, a posebno su ranjivi ratni zarobljenici. “Silovanje je jeftinije od metaka”, stajalo je u kampanji Amnesty Internationala iz 2009. o tome kako seksualno nasilje utječe na ciljeve agresora.

Psihološke posljedice ostaju zauvijek

”U Izraelu se seksualno nasilje možda koristilo za usađivanje osjećaja prijetnje i straha među izraelskim narodom u cjelini, a ne samo među neposrednim žrtvama napada 7. listopada. Ove vrste zločina govore: ‘Pogledajte koliko je moja grupa moćna, a vaša ranjiva”’, kaže dr. Sara Merger, profesorica međunarodnih odnosa na Sveučilištu iz Melbournea.

Zajednice u cjelini mogu patiti od psiholoških posljedica masovnih silovanja i sakaćenja, pokazuju istraživanja. Već je bilo izvještaja o psihijatrijskim hospitalizacijama među preživjelim ženama koje su svjedočile silovanjima na Supernova festivalu. Izraelski dužnosnici vjeruju da mnogi nikada neće moći progovoriti o onome što su toga dana vidjeli.

Teret koji nose rođeni nakon silovanja

Posljedice seksualnog nasilja također mogu biti generacijske. Djeca rođena u ratnom silovanju često se suočavaju sa stigmom i diskriminacijom, što povećava psihološki teret koji nose. Ta se djeca mogu uhvatiti u koštac s pitanjima identiteta i pripadnosti, što dodatno pogoršava dugoročni učinak takvih zločina.

Tijekom 1990-ih u BiH je porasla stopa čedomorstva nakon masovnih silovanja žena. Zabilježeno je više slučajeva u kojima su majke ubile vlastitu djecu zbog srama i traume.