Španjolski dvor tek se oporavio od silnih ljubavnica bivšeg kralja, a već ga trese vruća afera kraljice Letizije

Dramu povećava to što je navodno glasine o aferi pokrenuo upravo Juan Carlos I.

Queen Letizia of Spain boards her car after visiting the Danish Architecture Center in Copenhagen on November 8, 2023. The Spanish royal couple is on a three-day state visit to Denmark (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
FOTO: AFP

Španjolska kraljevska obitelj jedva se oporavila od skandala i optužbi da je bivši kralj Juan Carlos I bio upleten u velike korupcijske skandale te da je imao intimne odnose s nekoliko tisuća žena, zbog čega je morao abdicirati, a sada su nove medijske bombe pogodile kraljevsku palaču Bourbona u Madridu. Prvo je bivši šogor kraljice Letizije, Jaime Del Burgo, ustvrdio da je s kraljicom bio u ljubavnoj vezi prije i nakon što se udala za kralja Felipea VI.

No to nije sve. Ovih dana posrednim putem stigla je senzacionalna optužba da iza svih ti optužbi protiv Felipea i Letizije stoji nitko drugi nego otac i svekar kraljevskog para, ex kralj Juan Carlos. Prvo je objavljeno iz povjerljivih izvora da je bivši kralj „sudjelovao u raspirivanju glasina o navodnoj aferi između kraljice Letizije i njezinog bivšeg šogora.” Čak su Juana Carlosa, koji je izopćen iz kraljevske obitelji, optužili su da je on osobno kreirao kampanju protiv vlastitog sina Felipea.

Popularni radijski voditelj Federico Jiménez Losantos izjavio je tijekom jedne emisije: „To je n-ta kampanja orkestrirana protiv Felipea VI. Krugovi oko Juana Carlosa su ti koji to raspiruju.“ Španjolska kraljevska obitelj potresena je svim tim šokantnim optužbama, ali su odbili komentirati optužbe.

Abdicirao u korist sina

Juan Carlos vladao je Španjolskom od 1975. do 2014. kad je abdicirao u korist svog sina. Kao službeni razlog navedena je njegova dob, ali učinio je to pod pritiskom da se odrekne prijestolja kako bi zaštitio instituciju. Sada živi sam u Abu Dhabiju, bez kontakata i daleko od obitelji.

Dodatni je problem to što kraljevsku obitelj od 1975. godine, kad se dinastija Bourbon vratila na španjolsko prijestolje, prate brojni seksualni skandali i bračne nevjere te korupcijske afere. Najnoviji skandal započeo je prije dva mjeseca kad je objavljena knjiga Letizia y yo, novinara i publiciste Jaime Penafiela.

U njoj je Jaime Del Burgo ustvrdio da je kraljica Leticija tražila da ga vidi u noći svog vjenčanja s princem Felipeom u svibnju 2004. godine. Tvrdio je da je njihova veza trajala još sedam godina, sve dok ga u kolovozu 2011. buduća španjolska kraljica nije nazvala i naglo prekinula odnos.

Zaruke s kraljičinom sestrom

On se godinu dana kasnije zaručio se s Letizijinom sestrom Telmom nakon samo dva mjeseca veze. Vjenčali su se 2012. i preselili u New York kako bi započeli bračni život – no rastali su se nakon dvije godine, za što je također optužio Letiziju. Jaime Del Burgo (53), koji živi u Velikoj Britaniji, tvrdi da je njihova ljubavna veza trajala od 2002. do 2004. Potom su do 2010. bili prijatelji, nakon čega je ponovno buknula ljubavna priča koja je trajala do 2011.

Jaime odbacuje tvrdnje da se osvećuje Letiziji jer ga je ostavila zbog kralja Felipea. Da je ipak bijesan i povrijeđen pokazuje i to da je optužio Letiziju da igra za ljevicu, da je u srcu antimonarhistica, antikatolikinja i komunistica. ​Tvrdio da je nosio zaručnički prsten u džepu tijekom sastanka 2002. u madridskom hotelu Ritz sa svojom tadašnjom djevojkom Letizijom, kad mu je priznala da se zaljubila u budućeg kralja Španjolske.

Iznosi također nevjerojatne tvrdnje da je kraljica tražila da ga vidi noć prije vjenčanja te da se pozabavio s Letizijinim predbračnim ugovorom. Jamie za Letiziju i Felipea kaže da su, kao i Juan Carlos, oboje zainteresirani samo za jednu stvar: zadržati krunu koju su im Francuzi dali prije tri stotine godina i privilegije koje dolaze s njom.

Bivša voditeljica vijesti

Inače, Letizia potječe iz obitelji srednje klase. Bila je televizijska novinarka ABC i EFE, a nakon toga je postala voditeljica vijesti na CNN+ i Televisión Española. Bila je godinu dana, 1998., udana za Alonsa Guerrera Péreza. Za Felipea, tada princa od Asturije i nasljednika kralja Juana Carlosa, udala se 2004. te je postala princeza od Asturije.

Kada je Juan Carlos abdicirao u lipnju 2014., Felipe je postao kralj, a Letizia kraljica. Nakon što je izbio skandal, Letizia se ponaša kao da se ništa ne događa, mirno obavlja svoje uobičajene protokolarne dužnosti, pa je među ostalim, bila na sastanku zaklade za borbu protiv droga u Madridu

Bivšeg kralja tješi dizajnerica

Bivši kralj Juan Carlos I. osramoćeno je abdicirao 2014., ostavivši prijestolje svom najstarijem sinu Felipeu. Pobjegao je u egzil u Abu Dhabi, gdje i sada živi u superluksuznom hotelu Emirates Palace. Tješi ga dizajnerica interijera Marti Gayi s kojom je u ljubavnoj vezi već gotovo 40 godina.

Brak između kraljice Sofije i kralja Juana Carlosa praktički se raspao već 1976., kad je kraljica saznala za jednu od prvih afera svog muža s nepoznatom ženom. Od tada su Sofia i Juan Carlos, tvrde mediji, živjeli odvojeno, a zajedno su se pojavljivali samo na reprezentativnim priredbama i protokolnim događanjima. Unatoč svim tim skandalima kraljica Sofija punih je šezdeset godina lojalno stajala uz svog supruga.

Neke od ljubavnica bivšeg kralja

Juan Carlos bio je u vezi s Corinnom Larsen, Njemicom rođenoj u Danskoj, koja 26 godina mlađa od njega. Ona je nakon razvoda od princa Casimira zu Sayn-Wittgenstein-Sayna, ostavila njegovo prezime. Tu vezu otkrili su 2012. mediji dok je pratila monarha na safariju u lovu na slonove u Bocvani. Njezin boravak, koji je stajao 40.000 dolara, podmirio je Mohammed Eyad Kayali, savjetnik saudijske kraljevske obitelji, koji je vlasnik 15 offshore kompanija.

No, i ta romantična veza raspala se 2014., a Corinna je 2018. objavila audio zapis koji je teško kompromitira španjolskog kralja. Optužila ga je, naime, da mu je poslužila kao zaštita kako bi prikrio dio svog bogatstva. Švicarski istražitelji, na zahtjev španjolskih kolega, počeli provoditi istragu o računu na kojem je bilo 100 milijuna dolara koje je saudijska monarhija navodno dala Juan Carlosu 2008.

Novac je položen u banku Mirabaud, a 2012. s njega je isplaćeno 65 milijuna eura na račun Corinne Sayn-Wittgenstein. Nekoliko godina ranije, otkrili su španjolski mediji, kraljevska palača platila je više od 50.000 dolara kako bi spriječila objavljivanje ljubavnih pisama između adolescenta Juana Carlosa i njegove starije ljubavnice, talijanske grofice Olghine di Robilant.

Završni udarac vjernog pukovnika

No, to ni izdaleka nisu svi skandali koji su uništili ugled i karijeru bivšeg španjolskog kralja. Završni udarac zadao mu je Amadeo Martinez Ingles, 84, umirovljeni republikanski pukovnik koji mu je vjerno služio punih 40 godina. On je objavio španjolski bestseller “Juan Carlos I: Kralj 5.000”, u kojem tvrdi da je bivši kralj imao gotovo 5000 ljubavnica.

“Juan Carlos je autentični ovisnik o seksu i seksualni grabežljivac”, napisao je Martinez Ingles, koji tvrdi da je većina njegovih podataka o bivšem kralju poticala iz vladinih obavještajnih izvora. “Najljepše zvijezde i najspektakularnije Španjolke te strankinje visoke klase, prošle su kroz njegov krevet, a nije prezirao ni žene iz mnogo skromnijeg okruženja,” zaključio je Martinez.

Španjolski sud novčano ga je kaznio s nekoliko tisuća eura zbog “uvreda protiv krune”. Napisao je, naime, da je španjolska kraljevska kuća Bourbon puna “pijanaca, kurvi, idiota, gadova, nimfomanki i lijenih razbojnika.”