Splitski kapetan sedam mjeseci trune u turskom zatvoru: 'Pisali smo premijeru, predsjedniku... Sad možemo još samo ovo'

Na brodu kojim je zapovijedao pronađena je droga. U lipnju će biti ročište

FOTO: Facebook

Splitski kapetan Marko Bekavac (61) već je sedam mjeseci u turskom zatvoru nakon što je u brodu kojim je zapovijedao pronađena droga. Zapovijedao je brodom koji je u vlasništvu turske kompanije Iskenderun, a plovi pod panamskom zastavom.

Prema riječima njegove odvjetnice, postoji ozbiljna sumnja da je kapetan Bekavac žrtva međunarodne krijumčarske organizacije i određenih propusta u policijskoj istrazi, kako je ranije pisala Dalmacija danas.

“On je prvi put na ovom brodu. Kad je došao u luku Barranquilla u Kolumbiji gdje je trebao preuzeti teret, agent tamo ga je upozorio da u toj luki ima puno šverca drogom. Moj brat je zatražio od vlasnika broda, turske kompanije, da se angažira dodatno osiguranje i da se postave kamere. Te sve dokaze ima jer je slao mailom. Oni su se na to oglušili. Sad ispada da je u AfterPeaku, što je kod strojarnice, na pet metara dubine u brodu, nađeno 450 kilograma droge,”, ispričao je njegov brat Jozo Bekavac za 24 sata.

Bulk carrier crew still in Turkish prison, in shabby “drug trafficking” case MB received a letter from brother of one…

Posted by SNP Ship Management Private Limited on Saturday, November 25, 2023

‘Teško ovo sve podnosi’

Od 20 članova posade, 10 članova je odmah pušteno, a 10 je zadržano. Među zadržanim je i kapetan Marko Bekavac, koji se od listopada 2023. nalazi u zatvoru u Ankari.

“Tereti se njega po zapovjednoj odgovornosti i još deset članova posade je uhićeno. U lipnju će biti ročište gdje će se iznijeti optužnica. On kaže da s tim nema nikakve veze. Posada koju su mu poslali iz Hamburga nije dobro obrazovana, on se agenciji i na njih žalio”, dodao je. S bratom se čuje i kaže da nikad nije ovako nešto doživio.

“Dva puta su bili iz naše ambasade u Turskoj kod njega, kažu da je dobro i da se on ne žali na tretman. Međutim, teško ovo sve podnosi, pa to je čovjek koji nikada nije prekršio zakon, sad sjedi s ozbiljnim kriminalcima tamo, a nevin je! Pisali smo premijeru, predsjedniku države, ministarstvu vanjskih poslova i našoj ambasadi. Jedino što još možemo je obavijestiti medije”, govori Jozo Bekavac.

Što može Ministarstvo?

“Smatramo da se radi o primjeru kriminalizacije pomoraca koji su u praksi zbog svoje zapovjedne odgovornosti krivi za nešto što nisu napravili”, kazao je za Dnevnik Nove TV Romano Perić iz Sindikata pomoraca.

Također, apelira na Ministarstvo vanjskih poslova da pokuša utjecati na turske vlasti diplomatskom notom kako bi se cijeli istražni proces ubrzao.

“Naše veleposlanstvo u Ankari je uključeno”, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.