Srbija je uspjela zaustaviti širenje afričke svinjske kuge

'Službe ministarstva i inspekcije uspostavile su sustavnu obranu velikih farmi, što je dalo rezultata', javljaju

27.06.2023, Posavski Podgajci - Na podrucju Posavskih Podgajaca, sela uz Savu u Vukovarsko - srijemskoj zupaniji, pojavila se africka kuga svinja. Potvrdio je to danas i Hrvatski veterinarski institut pozivajuci se na rezultate pronadjene u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na podrucju Posavskih Podgajaca. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Srbija je uspjela zaustaviti širenje afričke svinjske kuge, izjavila je u nedjelju srbijanska ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković. Otkako je otkriveno širenje zaraze, u Srbiji je eutanazirano 38.000 svinja, rekla je Tanasković za RTS.

Službe ministarstva i inspekcije uspostavile su sustavnu obranu velikih farmi, što je dalo rezultata, a država redovito isplaćuje štetu vlasnicima čije su svinje na manjim gazdinstvima, dodala je ministrica. Ona je ustvrdila da “više nema panike” među uzgajivačima svinja.

Poskupljenje svinjetine

Ministrica je najavila da će država i dalje subvencijama poticati poljoprivrednike. Poljoprivredni stručnjaci i ekonomisti upozorili su koncem kolovoza da će zbog afričke kuge u Srbiji biti uništeno najmanje 1,5 posto fonda u svinjarstvu, te da je uvoz živih grla za 45 posto skuplji nego prošle godine.

Najavljeno je da će se dosadašnje poskupljenje svinjetine u Europi za 30 do 40 posto reflektirati i na Srbiju, premda nisu navedene ocjene u kom postotku. Uzgajivači i trgovci svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva.

Cijene će ići gore, ali bit će na razumnoj razini, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana posljednjih šest mjeseci, rekao je Bojan Stanić iz Gospodarske komore Srbije. Prema polugodišnjem presjeku potrošačkih cijena u razdoblju srpanj 2022. – srpanj 2023. godišnja stopa inflacije u Srbiji je 12,5 posto.