Srbija od Putina dobila novo moćno oružje. Vučić: 'Ako nas žele napasti, morali bi to učiniti s Jadrana'

'Ovo je Repellent. Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan', rekao je Vučić.

President of Serbia Aleksandar Vucic attends an exhibition of Serbia's armed forces in Nis, southern Serbia, on February 14, 2024, ahead of Serbia's Statehood Day. (Photo by SASA DJORDJEVIC / AFP)
FOTO: AFP

Unatoč ruskim sankcijama, Srbija je dobila novo oružje od Moskve – protudronski sustav nazvan Repellent koji se koristi za elektroničko zaglavljivanje dronova, piše AP.

Novo oružje u Srbiju je stiglo prije nekoliko mjeseci, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio ga je javnosti u srijedu, dan prije srbijanskog dana državnosti. “Ovo je Repellent. Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan”, rekao je Vučić.

‘Morali bi udarati s Jadrana’

Iako zračni prostor oko Srbije gotovo u potpunosti pripada članicama NATO-a, Srbija je jedina država u Europi koja je odbila pridružiti se europskim sankcijama Rusiji i nastavlja surađivati s Moskvom, navodi AP. Stoga, unatoč upozorenjima i prijetnjama od strane EU-a, Srbija ubrzano naoružava svoje vojne snage, većinom kupujući oružje od Rusije, uz manji dio iz Kine i europskih proizvođača.

Istovremeno, Vučić često prijeti Kosovu, a istaknuo je da bi u slučaju napada NATO-a na Srbiju, poput onog 1999. godine, situacija bila drugačija. “Morali bi udarati iz daljine, s Mediterana ili Jadrana, krstarećim raketama”, rekao je Vučić.