Stanare zagrebačke zgrade uznemirili znakovi koji se pojavljuju pokraj njihovih vrata. 'Odmah obavijestiti policiju'

Na oglasnoj ploči postavljena je uznemirujuća obavijest

FOTO: Screenshot Nova TV

U jednom zagrebačkom naselju pojavila se zabrinjavajuća poruka na oglasnoj ploči zgrade. Na njoj se upozorava stanare na prisustvo provalnika koji koriste znakove plus i minus kako bi označili kada je netko kod kuće. “Dragi sustanari, kvartom kruže provalnici koji ostavljaju znakove plus ili minus kad ste ili niste kod kuće. Pripazite!”, pisalo je na oglasnoj ploči.

Znakovi su mali i gotovo neprimjetni, obično postavljeni blizu vrata ili zvona stanova. Zagrebačka policija apelira na građane da takve oznake ne brišu, već ih prijave policiji kako bi im pomogli u otkrivanju i hvatanju počinitelja takvih kaznenih djela.

Provalnici markiraju stanove

“Mi smo primijetili prije otprilike prije dva tjedna, u razgovorima sa susjedima smo shvatili da su se kroz cijelo ljeto pojavljivale takve oznake oko stanova. Stavili smo obavijest na oglasnoj ploči da bi susjedi bili upoznati sa situacijom i da prate situaciju po zgradi”, ispričala je stanarka Lucija Tuveg Pejak za Dnevnik Nove TV.

“Građani po takvoj sumnji da im je netko markirao stan na ovaj ili onaj način apsolutno trebaju prioritetno o time obavijestiti policiju. Zato što mi imamo alate i zato što mi pratimo takve događaje i zato što će nam to pokazati pravi smjer da čim prije otkrijemo, odnosno uhitimo počinitelja takvih kaznenih djela”, objasnila je Marija Goatti iz zagrebačke policije.

Porast broja provala

U prvih osam mjeseci ove godine, područje Policijske uprave Zagrebačke zabilježilo je oko 500 provala, što predstavlja blagi porast u usporedbi s prethodnom godinom. Provalnici često ciljaju stanove, a stručnjaci naglašavaju važnost ulaganja u protuprovalna vrata i stvaranje dojma da je netko kod kuće, kao dodatne mjere opreza.

Policija također podsjeća građane da su njihove dojave ključne u borbi protiv provala te da svako sumnjivo promatranje nepoznatih osoba u naselju treba odmah prijaviti kako bi se očuvala sigurnost zajednice.