Stigla podrška Kosovu za Vijeće Europe, Beograd bijesan: 'Na teritoriju Kosova se krše ljudska prava Srba'

Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik

26, October, 2023, Belgrade - First Vice-President of the Government of the Republic of Serbia and Minister of Foreign Affairs Ivica Dacic awarded diplomas to the participants of the Diplomatic Academy. Ivica Dacic. Photo: M.A./ATAImages

26, oktobar, 2023, Beograd - Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dacic dodelio je diplome polaznicima Diplomatske akademije. Photo: M.A./ATAImages Photo: M.A./ATAImages/PIXSELL
FOTO: M.A./ATAImages

Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) danas je, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u Vijeće Europe (VE), što je u prvim reagiranjima Beograda nazvano “skandaloznom” i “sramotnom” odlukom.

Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvješću grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, objavili su beogradski mediji,

Šefica izaslanstva Srbije u PSVE Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz BiH i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik. Slijedi proceduralni korak da se zahtjev Kosova za članstvo razmatra na plenarnoj sjednici PSVE, koja se očekuje 18. travnja.

Dačić: ‘Skandalozno i sramotno’

Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara VE-a. Izaslanstvo Srbije u današnjoj je raspravi istaknulo službeno stajalište Beograda da Kosovo “nije država”, već “sastavni dio Srbije” i da se na teritoriju Kosova krše ljudska prava Srba i “gazi međunarodno pravo”, prenijeli su beogradski mediji.

Srpski šef diplomacije Ivica Dačić tu je odluku nazvao “skandaloznom” i “sramotnom”.

“Odluka Političkog odbora PSVE je sramotna i skandalozna i ruši sve principe na kojima počiva VE, jer je prvi put predložen prijem teritorija koji nije članica Ujedinjenih naroda i nije međunarodno priznata”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Srbija bi mogla istupiti iz Vijeća

On je istaknuo da ta odluka “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”. Istodobno, prištinski mediji navode ocjene kosovskih dužnosnika da je Kosovu do članstva “preostao još samo jedan korak”.

“Nastavit ćemo raditi s našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Europe kroz punopravno članstvo“, objavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani na društvenoj mreži X-u, bivšem Twitteru. Srpski dužnosnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.