Stigli rezultati obdukcije: vozač busa u kojem je poginula trudna Splićanka nije doživio infarkt, umro je od udarca u lubanju

Preminuo je od ozljede nastale uslijed pada s 10 metara visine

MESTRE, ITALY - OCTOBER 04: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - 'ITALIAN FIREFIGHTERS ( VIGILI DEL FUOCO) / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of the scene after bus crash near Venice, on October 04, 2023 in Mestre, Italy. At least 21 people died and 12 people were injured Tuesday evening after a bus fell from an overpass near Venice, according to local police. Italian Firefighters / Vigili del Fuoco/Handout / Anadolu Agency (Photo by Italian Firefighters / Vigili de / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Početkom listopada došlo je do strašne autobusne nesreće kod Venecije. Vozilo je sletjelo s nadvožnjaka pri čemu je poginula 21 osoba, među kojima dvoje djece. Među putnicima je bilo i dvoje Hrvata, Antonela Perković i njezin suprug Marko Baković koji su bili na medenom mjesecu.

Antonela, koja je bila trudna, u nesreći je izgubila život, a njen suprug je teško ozlijeđen. Odmah se počelo raspravljati o mogućim uzrocima nesreće, a kao jednu mogućnost spominjalo se da je vozač možda pretrpio srčani udar ili da mu je pozlilo. To je sugerirala i snimka nesreće koja je ubrzo objavljena.

No, talijanski mediji sada su objavili rezultate obdukcije tijela vozača, Alberta Rizzotta, koji pokazuju da nije doživio infarkt, nego je preminuo od posljedica udarca u lubanju. Sky tako javlja da su stručnjaci isključili infarkt kao uzrok smrti nakon što su pregledali srčani mišić. Dodaju da je vozač imao začepljenje arterija, ali to nije dovelo do smrti.

Što je liječnike navelo da sumnjaju u infarkt?

Patolog koji je obavio obdukciju, Guido Vel, u izvješću je zaključio da je smrt kod vozača nesumnjivo nastupila uslijed pada busa s nadvožnjaka s visine od 10 metara, pri čemu je došlo do puknuća lubanje. Ništa ne potvrđuje tezu da je doživio srčani infarkt.

U izvještaju se dalje tvrdi kako se na početku istrage sumnjalo u infarkt jer je Rizzotto u tjednima prije nesreće nekoliko puta bio na hitnoj, žaleći se na probleme sa srcem. Upravo zato je venecijanski tužitelj naložio temeljitu obdukciju njegova tijela.

U međuvremenu se nastavlja istraga nesreće u kojoj je poginula 21 osoba. U slučaju su osumnjičene tri osobe, izvršni direktor tvrtke koja je vlasnica busa te dvoje venecijanskih dužnosnika zaduženih za sigurnost cesta.