Što se 2021. desilo na granici? Priča EU zastupnika za Telegram nema veze s onim što govori Plenković

U veljači 2021. razgovarali smo s talijanskim EU zastupnikom kojeg je na tzv. zelenoj granici zaustavila policija

U petak poslijepodne iz centrale europskih socijalista stiglo je neuobičajeno oštro priopćenje: paneuropska politička grupacija, kojoj pripada i SDP, prozvala je premijera Andreja Plenkovića da širi lažne vijesti kada govorio o navodnim pokušajima opstrukcije ulaska Hrvatske u Schengen.

Tog je dana premijer ustvrdio da je SDP, preko svojih kolega u Europskom parlamentu, „orkestrirao europske zastupnike socijalista iz Italije da nam fabriciraju incidente na granicama“. Cilj je bio, smatra Plenković, isprovocirati reakciju policije i to u politički osjetljivom vremenu pristupanja Hrvatske Schengenu.

Incident kao krunski dokaz

Odmah nakon Plenkovića prisnažili su drugi HDZ-ovi dužnosnici, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te četvero HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu, s istom tezom, spominjući, kao krunski dokaz, isti granični incident iz siječnja 2021. koji je tada izazvao i međunarodne reakcije.

U njemu su sudjelovala četiri talijanska eurozastupnika iz grupacije socijalista. Oni su, međutim, svoje iskustvo na granici doživjeli posve drugačije u odnosu na verziju tog istog događaja koju i danas, kroz izjave i službena priopćenja, komuniciraju HDZ-ovi dužnosnici.

Dapače, talijanski zastupnici tada su tvrdili da nisu htjeli prijeći granicu ilegalno i da su spriječeni da rade svoj posao – da se, kao predstavnici europskih građana, osobno uvjere kakva je situacija na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti.

EU zastupnik o slučaju

„Očekivali smo objašnjenja za ono što se dogodilo, za to što smo spriječeni da radimo svoj posao. Umjesto toga dobili smo neutemeljene uvredljive komentare“, komentirao je oštro eurozastupnik Brando Benifei, s kojim je Telegram razgovarao početkom veljače 2021., nekoliko dana nakon incidenta o kojem su izvijestili pojedini talijanski i europski mediji. Benifei je jedan od zastupnika koje je na području tzv. zelene granice zaustavila hrvatska policija.

U verziji događaja koji nam je tada ispričao u telefonskom razgovoru, objašnjavao je, među ostalim, da su u prvi mah, kad su vidjeli policajce, pomislili da će ih ispratiti do mjesta na koje su krenuli. To se nije dogodilo. Talijanski zastupnik bio je „vrlo razočaran“ tretmanom na granici. Tvrdio je, među ostalim, da je policija znala da dolaze i da je svrha njihovog dolaska bilo da promatraju, te da su oko toga jasno komunicirali.

O talijanskoj novinarki

I tada su mediji, pozivajući se na policijske informacije, javljali da je, sa strane BiH, u cijeloj priči sudjelovala jedna talijanska novinarka koja je navodno htjela pomoći skupini migranata da ilegalno prijeđu granicu da bi europarlamentarci vidjeli kako policija postupa prema njima.

O tome je ove subote ponovno govorio i ministar Božinović. No, u veljači 2021., tijekom našeg razgovora, zastupnik Benifei izričito je demantirao da su bili u dosluhu s bilo kim s druge strane granice, ustvrdivši da je to „apsurdna priča“.

Dvije bitne razlike

Dvije i pol godine kasnije – kad je Hrvatska već debelo u Schengenu – stari slučaj izaziva nove tenzije. HDZ, kao i tada, tvrdi da se radilo o smišljenoj provokaciji i pokušaju insceniranja međunarodnog incidenta. Jednako kao i tada, HDZ-ovci prozivaju SDP-ovce da idu kontra interesa Hrvatske.

Dvije verzije istog događaja jednako su udaljene kao i prije dvije i pol godine. Postoje možda tek dvije bitne razlike u odnosu na 2021. Prvo, u raspravu se uključila europska grupacija socijalista koja oštro pobija premijerovu tezu o navodnim pokušajima (političke) sabotaže hrvatskog ulaska u Schengen.

Drugo, premijerova teza o pokušajima sabotaže hrvatskog ulaska u Schengen – i golemi uspjeh njegove Vlade koja je to osujetila – mogla bi postati jedna od fokalnih točaka predstojeće predizborne kampanje.