Stručnjak za sigurnost o otmici male Danke: ‘Mama sad mora objasniti zašto je brisala poruke’

Čekaju se rezultati vještačenja mobitela

FOTO: AFP/ILUSTRACIJA; PRIVATNI ALBUM

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Banjskog Polja u Srbiji danas je ušla u šesti dan. Srpski mediji javljaju kako se trenutno očekuju nalazi vještačenja mobitela majke nestale djevojčice, kao i kamera za nadzor, te baznih stanica za mobilnu telefoniju.

Stručnjak za sigurnost Darko Obradović govorio je o ovom slučaju za Dnevnik.hr. “Svaki dan koji prođe, svaka nova informacija koja se dobije ili interpretira stvara određene nelogičnosti”, kazao je.

“Ono što je sada bitno je da se putem helikoptera i helikopterskih jedinica vrši nadziranje područja iz zraka što znači da i dalje postoji mogućnost da se otkrije novi objekt, neko pokretanje na terenu ili određeni trag”, dodao je.

Pitanje majčinog mobitela

U srpskim medijima proteklih su se dana pojavile informacije da je majka brisala poruke iz telefona na dan nestanka malene Danke. Obradović kaže: “Majka će morati objasniti zašto je to napravila”.

“Dok se budu točno ustanovile radnje i operacije koje su napravljene na tom mobitelu i koji je sadržaj koji je uklonjen s telefona, onda će se jasno doći do konkretnih drugih saznanja koja će kazati je li bilo određene komunikacije s trećim osobama”, dodao je.

No, otac djevojčice prošao je poligraf, a Obradović je pokušao objasniti zašto je otac uopće bio sumnjiv policiji i podvrgnut poligrafu. “Ako nemate jasno objašnjenje što se dogodilo prilikom nestanka osobe, je li to nasilna otmica i je li to događaj koji postoji u prostoru s objektivnim sudionicima, onda su sumnjivi svi koji su zadnji bili u dodiru s žrtvom”, kazao je.

Politički aspekti slučaja

Obradović je istaknuo i kako ovaj slučaj ipak ima i određenu političku težinu. “Kod kaznenih djela otmice može doći do toga da se otmičari uspaniče i često policija daje određene informacije kako bi te informacije proizvele određeno ponašanje”, kazao je prvo.

“U ovom trenutku je jasno da vlada Srbije ima kao glavni prioritet zaštitu maloljetnika i samim time ovo predstavlja, ne samo prioritet istrage, nego razrješenje ovog slučaj ima političku hipoteku i politički interes da bude razriješen slučaj jer se na ovakvim slučajevima mjeri povjerenje ljudi na institucije”, dodao je.

O šansama za pronalazak žive djevojčice nije htio nagađati. “To je teško govoriti jer mi ne znamo gdje je, ne znamo je li je oteta, je li se sama udaljila. Mi ne možemo nagađati u ovom trenutku jer je to dosta neodgovorno prema obitelji i to ne doprinosi istrazi. Zato moramo paziti da ne raspirujemo histeriju po cijelom tom slučaju”, zaključio je.