Uživo. Stručnjak za sigurnost o slučaju male Danke: 'Taj pravac istrage sigurno još uvijek nije isključen'

Događanja u Srbiji pratimo iz minute u minutu

FOTO: MUP RS/screenshot Nova TV

U tijeku je četvrti dan potrage za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić. Ona je nestala u utorak u Banjskom polju u Boru. Nakon što je pretražen teren u okolici, kuća i dvorište koje je bilo puno otpada, policija je obavila i pretragu podzemnih tunela ispod naselja.

Zbog nestanka malene Danke koji je šokirao srpsku javnost, prvi put se oglasio sustav Pronađi me! koji je namijenjen za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece i maloljetnika. U četvrtak su u BiH uhićene tri osobe za koje se sumnja da su putem TikToka objavile kako su povezane uz nestanak djeteta.

Djevojčica Danka je nestala u utorak u 13:45. Ima smeđu kosu i oči, a visoka je oko 85 centimetara. U trenutku nestanka imala je maslinastozelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice. Kosa djeteta bila je vezana u rep.


Tijek događaja pratite u nastavku


Otac Danke oglasio se na Instagramu

  • Miloš Ilić, otac nestale djevojčice Danke, na Instagramu je u story stavio njezinu fotografiju sa sklopljenim rukama u molitvi, bez riječi.
Danka Ilić
Screenshot/Instagram

U potragu se uključili i mještani sela

  • U potrazi za nestalom Dankom su i mještani Banjskog polja. “Prošli smo svaki pedalj, preko brda, cijelu rijeku, do poteza za skretanje na Banjsko Polje”, rekao je Miroslav u Dnevniku Nove TV. Ovako nešto, inače mirno mjesto na istoku Srbije, ne pamti, navodi Živka.

“Ovo naselje je jako mirno, nikakvih problema nema. Ne znam zašto se to dogodilo, kako i zbog čega“, rekla je. Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže kako se ne isključuje mogućnost otmice dvogodišnje Danke. Smatra da bi u fokusu istrage trebali biti granični prijelazi.

“Taj pravac istrage sigurno još uvijek nije isključen, ali uvijek se postavlja pitanje zašto baš ova djevojčica, a ne neka druga“, kazao je stručnjak za sigurnost Darko Obradović.


Na terenu ostala samo policijska patrola

  • Kod kuće pored koje je nestala dvogodišnja Danka ostala je samo jedna policijska patrola kako bi blokirala prilaz imanju Ilićevih. Ostatak policije i vatrogasci koji su nedavno došli pod rotirkama su se povukli. Dio sela u kojemu se nalazi kuća je u mraku.

“Nikome ovdje nije dozvoljen pristup. Mi smo se sami organizirali i čekamo ovdje kako ne bi remetili tijek istrage. Sve je pregledano”, rekao je Dalibor Jović.

“Logično je da oni koji su posljednji dovedeni u vezu s nestankom djevojčice budu ti kojima će policija posvetiti najviše pažnje. Ne znači nužno da su roditelji osumnjičeni, već da istraga napreduje.

Ono što u ovome slučaju komplicira situaciju je složena geografija i topografija samog terena koji je dosta nepristupačan. Radi se o zabitima”, kazao je Darko Obradović. U policiju je ponovno dovedena majka djevojčice, dok je otac prošao poligrafsko testiranje.


Kuća blokirana, vatrogasci se vratili

  • Policija je blokirala prilaz kući u Banjskom polju kod koje je nestala dvogodišnja Danka, navodi Blic. Na teren su se vratili vatrogasci spasioci. Stigli su do obiteljske kuće nestale djevojčice vozilima pod rotacijskim svjetlima, piše Nova.rs.

Odvezeni bageri i radni strojevi

  • U petak poslijepodne s imanja obitelji Ilić odvezeni su bageri i radni strojevi koji su raščišćavali teren oko kuće gdje je nestala dvogodišnja Danka.

Uhićeni u BiH pušteni na slobodu

  • Tri osobe uhićene u četvrtak u BiH zbog objava na TikToku o tome da imaju veze s nestankom djevojčice Danke pušteni su da se brane sa slobode.

“Podnijeli smo izvješće o počinjenim kaznenim djelima. Slučaj je Tužiteljstvo KS okvalificiralo kao otmicu i iznudu, dostavljamo izvjšće. U izvješću smo napisali da te osobe treba privesti. Međutim, Tužiteljstvo KS donijelo je odluku o puštanju osoba”, navodi se u priopćenju.


Uhićen policajac zbog odavanja informacija

  • Policajac iz policijske uprave Bor priveden je danas zbog odavanje informacija iz istrage o nestanku male Danke Ilić, doznaje Nova.rs.

Kako se navodi, policajac je bio podvrgnut poligrafskom testiranju na kojemu je pao.


Policija provjerila podzemne tunele

  • Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina Sektora za izvanredne situacije iz Beograda i Novog Sada detaljno su pretražili tunel, podzemne kanale i šahtove ukupne dužine oko 4,5 kilometara.

Kretali su se u području Banja polja do grada Bora. Nisu pronašli tragove koji bi ukazivali na to da je tu bila dvogodišnja djevojčica. Nakon više od 70 sati detaljnog pretresa terena, pripadnici MUP-a nastavljaju s intenzivnim operativnim radom utvrđivanja svih okolnosti nestanka djevojčice.

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације из Београда и Новог Сада, заједно са…

Posted by Министарство унутрашњих послова Републике Србије on Friday, March 29, 2024


Više osoba na poligrafskom testiranju

  • Otac djevojčice Miloš Ilić poligrafski je testiran. Rezultati njegova testa nisu objavljeni.

Neslužbeno se doznaje da je više osoba bilo na poligrafu vezano uz nestanak dvogodišnje Danke.


Majka djevojčice ponovo u policiji

  • Majka nestale djevojčice Ivana Ilić u petak rano poslijepodne ponovno je dovedena u policijsku postaju na razgovor.

Prema neslužbenim informacijama, dovedena je na razgovor nakon informacija do kojih je došao MUP operativnim radom i informacija koje su policiji stigle putem sustava za uzbunjivanje javnosti Pronađi me!

U policijskoj postaji je i ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić.


Roditelji satima saslušavani

  • Roditelji nestale djevojčice stigli su kasno sinoć kući iz policijske postaje.

Drugi put su saslušani povodom nestanka njihove kćeri. Policija zasad ne otkriva jesu li osumnjičeni, navode tek da je riječ o obavijesnim razgovorima. Majka zbog trudnoće nije išla na poligraf. Ispitivanja u policiji trajala su više od osam sati. Otac se ranije oglasio na Facebooku.

2Zlatko tatino, naći će te tata. Svijetu moj mali”, poručio je.

Zlato tatino,nacice te tata!!❤️ svete moj mali 🙏🏻🙏🏻

Posted by Милош Илић on Wednesday, March 27, 2024

 


Nikome nije jasno što se dogodilo

  • Susjedi iz Banjskog polja su u šoku nakon nestanka djevojčice i nikome nije jasno što se dogodilo.

“Vjerujte mi da smo svi zbunjeni i isprepadani. Nije nikome jasno kako može dijete tek tako nestati. Majka je bila s njom, okrenula se da doda vodu i dijete je jednostavno nestalo”, rekla je Ruža Knop.

“Toliki ljudi bezuspješno su se mučili po onolikoj šumi, dijete koje nema dvije godine nije moglo tamo otići. Oni nisu ovdje provodili toliko vremena. Kada čuvam djecu, znam da ih uvijek čvrsto držim i ne ispuštam iz vida”, dodaje u razgovoru za Nova.rs.


Ispred kuće stigao i ministar

  • Ministar policije Bratislav Gašić u prijepodnevnim satima je stigao kod kuće u Banjskom polju.

Tamo se nalazi i teška mehanizacija koja radi na raščišćavanju terena. Bageri su još jučer počeli iznositi hrpe otpada iz dvorišta. Danas su nastavili sa šutom.


Na terenu vatrogasci i specijalci

  • Dva Specijalistička tima za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada noćas su stigli u Banjsko polje.

Rano jutros krenuli su u detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja djevojčica. U timovima je 18 vatrogasaca-spasilaca s pet terenskih vozila i spasilačkim psom.

Policajci, vatrogasci i gorska služba čitavu noć i jučer tijekom dana raščišćavali su teren kako bi lakše mogli doći do zadnjeg dijela dvorišta i provjeriti ima li tamo nekih tragova.