Svakog dana desetero djece u Gazi ostaje bez jedne ili obje noge. Operacije se često provode bez anestezije

Djeci u Gazi ne prijete samo opasnosti od rata, već i pothranjenost i bolesti

Palestinian children collect small pieces of debris following Israeli bombardment in Rafah in the southern Gaza Strip on December 22, 2023, amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by Mohammed ABED / AFP)
FOTO: AFP

Dnevno, počevši od 7 .listopada prošle godine, više od desetero djece izgubi jednu ili obje noge u Gazi, navodi se u statistici Ujedinjenih naroda. Dobrotvorna organizacija Save the Children pozivala se na izjave UNICEF-ovog glasnogovornika Jamesa Eldera, koji je nakon posjeta Gazi 19. prosinca rekao da je oko 1000 djece izgubilo jednu ili obje noge od 7. listopada, kada je Hamas započeo napad na Izrael.

Organizacija se poziva i na podatke Svjetske zdravstvene organizacije, koja navodi da su mnoge od ovih operacija na djeci provedene bez anestezije, s obzirom na ozbiljne nestašice medicinskih potrepština i osnovnih dobara u Gazi.

‘Patnja djece je nezamisliva’

Jason Lee, direktor dobrotvorne organizacije, kaže da je “patnja djece u ovom sukobu nezamisliva, a još više jer je nepotrebna i u potpunosti se može izbjeći”. “Ubijanje i sakaćenje djece osuđuje se kao teško nasilje nad djecom, a počinitelji moraju odgovarati”, rekao je Lee.

Direktor Lee kaže da je vidio “liječnike i medicinske sestre potpuno shrvane” u trenutku kada su dovedena djeca s ranama od eksplozija. “Utjecaj gledanja djece u tolikoj boli, a neposjedovanja opreme, lijekova za njihovo liječenje ili ublažavanje boli prevelik je čak i za iskusne stručnjake”, kaže Lee.

Djeca su sedam puta ranjivija od odraslih

Save the Children tvrdi kako je sedam puta vjerojatnije da će djeca umrijeti od ozljeda zadobivenih u eksplozijama jer su ranjivija i osjetljivija na ozljede. “Njihove lubanje još uvijek nisu u potpunosti formirane, a njihovi nerazvijeni mišići nude manju zaštitu. Stoga je veća vjerojatnost da će eksplozija raskomadati organe u njihovom abdomenu, čak i kada nema vidljivih ozljeda”, dodaje Lee, koji poziva na “definitivni prekid vatre” i omogućavanje protoka humanitarne pomoći i lijekova.

Izraelske obrambene snage (IDF) izjavile su nekoliko puta da ne napadaju civile, te da Hamas koristi civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, kao štitove za svoje napade na Izrael, ističe CNN.

Do sada je, prema informacijama palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi koje vodi Hamas, ubijeno 22.835 Palestinaca, a 58.416 je ozlijeđeno. UN navodi da je gotovo 90 posto od dva milijuna stanovnika Gaze prisilno raseljeno zbog izraelskog rata protiv Hamasa.

Djeca su pod trostrukom prijetnjom

UN-ova agencija za djecu upozorava da su djeca u Gazi pod trostrukom prijetnjom, budući da im ne prijete samo opasnosti od rata, već i pothranjenost i bolesti. UNICEF ističe da su se slučajevi proljeva kod djece mlađe od pet godina povećali 2000 posto u odnosu na prijeratne statistike. “Značajan porast slučajeva u tako kratkom periodu jak je pokazatelj da se zdravlje djece u Pojasu Gaze brzo pogoršava”, kaže agencija.

Oko 90 posto djece mlađe od dvije godine pati od “teške nestašice hrane”, što je porast u usporedbi s 80 posto prije dva tjedna. “Kada se kombinacija bolesti i pothranjenosti ne liječi, stvara se smrtonosni ciklus”, upozorava UNICEF, koji kaže da se raseljene obitelji suočavaju i s lošim higijenskim uvjetima bez pristupa sigurnoj vodi ili vodovodu.

Oko 180 poroda dnevno

UN-ov dužnosnik za hitnu pomoć Martin Griffiths prošloga je petka upozorio da je glad “iza ugla” dok se ljudi u Gazi suočavaju s “najvišom ikada zabilježenom razinom nesigurnosti hrane”. Griffiths kaže da se kanalizacija prelijeva, što uzrokuje širenje raznih bolesti po prenapučenim skloništima.

“Oko 180 palestinskih žena svakodnevno rađa usred ovog kaosa. Gaza je jednostavno postala nenastanjiva. Stanovnici svjedoče svakodnevnim prijetnjama svojoj egzistenciji, dok svijet samo promatra”, zaključuje Griffiths.