Uživo. IDF oslobodio vojnikinju koju je držao Hamas. Scholz šokiran ubojstvom otete Njemice: 'Barbari!'

Pratimo 24. dan sukoba na Bliskom istoku

A picture taken during a media tour organised by the Israeli military shows soldiers near a damaged house at the Nir Oz kibbutz, one of the Israeli communities near the Gaza Strip attacked on October 7 by the Palestinian militant group Hamas, on October 30, 2023. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by YURI CORTEZ / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Putin za krizu u Gazi krivi Zapad, kaže da je SAD-u potreban globalni kaos
  • Iz Egipta krenulo 26 kamiona s humanitarnom pomoći
  • Oslobođena izraelska vojnikinja
  • Kaos u zračnoj luci u Rusiji, deseci upali na aerodrom zbog dolaska aviona iz Izraela
  • Njemica oteta s glazbenog festivala pronađena mrtva
  • Glasnogovornik: ‘Izraelske operacije u Gazi će eskalirati’
  • SAD: ‘Raste rizik od širenja sukoba’
  • UNICEF: ‘Djeca u Gazi piju morsku vodu’
  • Izraelska vojska napreduje u sjevernoj Gazi

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Putin za krizu u Gazi krivi Zapad, kaže da je SAD-u potreban globalni kaos

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je okrivio Zapad za krizu na Bliskom istoku, gdje Izrael bombardira Pojas Gaze u pokušaju iskorjenjivanja Hamasa koji je 7. listopada ubio oko 1400 ljudi, uglavnom civila.

U televizijskom obraćanju na sastanku članova Vijeća sigurnosti i vlade te čelnika policijskih agencija, Putin je rekao da “američke vladajuće elite i njihovi sateliti” stoje iza ubojstava Palestinaca u Gazi i iza sukoba u Ukrajini, Afganistanu, Iraku i Siriji. “Potreban im je neprestan kaos na Bliskom Istoku. Stoga SAD daje sve od sebe da diskreditira one zemlje koje inzistiraju na trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, na prekidu krvoprolića i koje su spremne dati stvarni doprinos rješavanju krize, umjesto da parazitiraju na njoj.”

Rusija podupire trenutni prekid vatre u Gazi i rješenje dvije države. Rusija je također razbjesnila Izrael kad je primila delegaciju Hamasa u Moskvi. Putin je rekao da se Rusija u Ukrajini bori s američkim snagama u sjeni, koje je također okrivio za krizu na Bliskom istoku.

“Palestini se može pomoći samo borbom s onima koji se nalaze iza ove tragedije. Mi smo Rusija i borimo se s njima u kontekstu specijalne vojne operacije. I mi i oni koji teže za pravom istinskom slobodom”, rekao je. “Ključ rješavanja ovog sukoba je stvaranje suverene, nezavisne palestinske države”, rekao je Putin, dajući do znanja kako to nije cilj Washingtona.


Ambasadorica: ‘Ujedinjeni narodi iznevjerili su narod Izraela’

  • Izraelska veleposlanica u Ujedinjenim narodima rekla je da je globalna organizacija “iznevjerila” njezinu zemlju , dodavši da šefovi UN-ovih agencija nisu učinili dovoljno da osude Hamas. “Moram reći da su Ujedinjeni narodi općenito iznevjerili narod Izraela”, rekao je Meirav Eilon Shahar. Ovo se događa samo nekoliko dana nakon što je njen kolega Gilad Erdan ljutito odbacio rezoluciju UN-a kojom se hitno poziva na primirje između Izraela i Hamasa.

Netanyahu: ‘Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i za rat. Ovo je vrijeme za rat’

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na početku svog obraćanja nazvao hamasovce “barbarima” koji žele “uništiti sve što cijenimo i uvesti svijet straha i tame”. “Ovo je prekretnica. Prekretnica za vođe i nacije. Vrijeme je da svi odlučimo jesmo li spremni boriti se za budućnost punu nade i obećanja ili se predati tiraniji i teroru”, poručio je, piše Sky News.

Rekao je da će Hamas koristiti ljudske štitove i skrivati se u bolničkim podrumima te kako skupina “sprečava civile da napuste” područja za koja je Izrael naredio da se evakuiraju. Kaže da Izrael neće pristati na njega, kao što to ne bi učinile ni Sjedinjene Države nakon Pearl Harbora ili 11. rujna. “Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava. Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi”, kaže on.

“Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Ovo je vrijeme za rat”, rekao je Netanyahu. Uslijedila su pitanja novinara. Pozvali su ga da prokomentira svoju sve manju popularnost u izraelskoj politici i širem društvu, na što on kaže da je njegov “jedini fokus” na ratu.


Iz Egipta krenulo 26 kamiona s humanitarnom pomoći

  • Prema izvješćima CNN-a na graničnom prijelazu Rafah 26 kamiona s humanitarnom pomoći prošlo je inspekciju i krenulo prema Pojasu Gaze iz Egipta. U međuvremenu, 34 kamiona još uvijek prolaze sigurnosnu provjeru, a 15 ih treba pregledati.

Oslobođena izraelska vojnikinja

  • Nakon kopnene operacije IDF-a u Gazi oslobođena je izraelska vojnikinja iz zatočeništva Hamasa, priopćila je izraelska vojska. “Stigla je kući. Ori je sada kod kuće sa svojom obitelji”, napisali su na službenom Twitter profilu.

Hamas objavio video koji navodno prikazuje tri taoca

  • Hamas je u ponedjeljak objavio video koji navodno prikazuje tri žene koje je ta militantna skupina otela tijekom terorističkog napada na Izrael 7. listopada, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je to kao “okrutnu psihološku propagandu”.

Žena koja sjedi u sredini snažno kritizira odgovor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na krizu, govoreći ljutitim glasom: “Bibi Netanyahu, šalom. U zatočeništvu smo Hamasa 23 dana.” Izraelski mediji video su nazvali “psihološkim terorom” Hamasa protiv Izraela. Pretpostavlja se da je Hamas izdiktirao tekst ženi.

“Znamo da treba postojati prekid vatre. Trebali ste nas sve osloboditi, obvezali ste se da ćete nas sve osloboditi”, rekla je žena na hebrejskom, obraćajući se Netanyahuu. “Umjesto toga, mi nosimo teret vaših političkih, sigurnosnih, vojnih i diplomatskih promašaja. Zbog ove halabuke koju ste napravili 7. listopada, jer vojske nije bilo, nitko nije došao, nitko nas nije zaštitio, a mi – nedužni civili – građani koji plaćaju porez državi Izrael, nalazimo se u zatočeništvu, u strašnim uvjetima”, dodala je.

Optužila je Netanyahua da ih sve želi “sve pobiti”, vjerojatno misleći na izraelske zračne i kopnene napade koji su u tijeku u Gazi. “Zar već nije dovoljno izraelskih građana ubijeno?”, govori žena u videu te odlučno zahtijeva dogovor o zamjeni talaca Hamasa za palestinske zatvorenike u Izraelu. “Vratimo se svojim obiteljima – odmah!”, povikala je na kraju videa.


Scholz: ‘Smrt Shani Louk pokazuje barbarstvo Hamasa’

  • Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da je smrt njemačko-izraelske žene Shani Louk pokazala “barbarstvo Hamasa” i “potrebu da ih se pozove na odgovornost”. “Za mene su ove vijesti užasne. Ovo pokazuje svo barbarstvo koje se krije iza Hamasa”, rekao je Scholz.

Blinken je razgovarao sa katarskim ministrom vanjskih poslova

  • Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je s katarskim ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u ponedjeljak, dok Doha nastavlja voditi pregovore za oslobađanje talaca iz Hamasa, prema dva izvora upućena u poziv. Jedan od izvora rekao je da je poziv prošao dobro, ali nije naveo detalje.

Egipatski dužnosnik: ’75 kamiona s humanitarnom pomoći čekaju ulazak u Gazu’

  • Sedamdeset i pet kamiona pomoći stiglo je u ponedjeljak na egipatsku stranu graničnog prijelaza Rafah s Gazom, navodi se u izjavi glavnog tajnika guvernata Sjevernog Sinaja, Osame Al-Ghandoura. Šezdeset je podvrgnuto sigurnosnim provjerama, dok preostalih 15 čeka na pregled, prema CNN-ovim informacijama.

Al-Ghandour je potvrdio da su ukupno 193 kamiona s više od 3100 tona hrane, lijekova i medicinskih potrepština stigla na egipatsku stranu prijelaza Rafah od 8. listopada. Prema Palestinskom društvu Crvenog polumjeseca, samo 118 kamiona je primljeno do sada unutar Pojasa Gaze “zbog složenih inspekcijskih procedura koje je nametnuo Izrael, a koje onemogućuju dolazak pomoći u Gazu”. “Izrael je zadržao zabranu ulaska goriva u Pojas Gaze”, dodao je Al-Ghandour.

Al-Ghandour je rekao da je medicinski sektor na sjevernom Sinaju spreman primiti ranjene Palestince iz Gaze na liječenje u egipatskim bolnicama čim im se dopusti prijeći granicu.


Kirby: ‘SAD šalje snažnu poruku odvraćanja Iranu zbog straha od eskalacije sukoba’

  • SAD radi na slanju “snažne” poruke odvraćanja Iranu, dok zabrinutost oko mogućeg širenja regionalnog sukoba eskalira, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća. “Sigurno ćemo djelovati, ako budemo morali, da nastavimo štititi naše trupe i objekte. Dokazali smo da ćemo napadati i djelovati u tom pravcu. To je snažna poruka koju Iran mora odnijeti. Te odgovornosti shvaćamo ozbiljno”, rekao je John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije.

“Također vrlo ozbiljno shvaćamo naše nacionalne sigurnosne interese u regiji, zbog čega je predsjednik sada angažirao dvije udarne skupine nosača zrakoplova. Moramo biti sigurni da šaljemo signal svim akterima, ne samo Iranu, da ćemo vrlo ozbiljno shvatiti naše interese nacionalne sigurnosti. Mi ćemo štititi i braniti naše trupe i učinit ćemo to u vrijeme i na način koji sami odaberemo”, rekao je za CNN.


Libanon radi na ‘izbjegavanju rata’ s Izraelom

  • Privremeni libanonski premijer rekao je da radi na tome da njegova zemlja ne uđe u rat između Hamasa i Izraela, iako Hezbollah i Izrael razmjenjuju prekograničnu vatru. “Obavljam svoju dužnost da spriječim Libanon da uđe u rat koji bjesni južnije”, rekao je Najib Mikati u intervjuu za AFP.

IDF kaže da je ubio četiri dužnosnika Hamasa u ‘posljednjih nekoliko sati’

  • Izraelske trupe ubile su četiri dužnosnika Hamasa u “posljednjih nekoliko sati”, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Daniel Hagari. “Borci su također uništili terorističku infrastrukturu uključujući protutenkovske položaje. Snage IDF-a nastavljaju svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze proteklih nekoliko sati. U sukobima s teroristima, borci IDF-a, potpomognuti borbenim helikopterima i daljinskim upravljanim letjelicama kojima su upravljale naše snage, eliminirali su odrede koji su ih pokušali napasti “, piše Hagari na Twitteru.

Hagari navodi da su ubijeni:

  1. Jamil Baba – zapovjednik pomorskih snaga u središnjim logorima
  2. Muhammad Safadi – zapovjednik protutenkovske formacije u bataljonu Tafah
  3. Muwaman Hegazi– istaknuti operativac protutenkovskog sustava u bataljonu Tafah
  4. Muhammad Awadallah – više pozicionirani dužnosnik u uredu proizvodnog stožera Hamasa

Kremlj: ‘Antisemitski neredi u ruskoj zračnoj luci uzrokovani su vanjskim uplitanjem’

  • Ruska vlada okrivila je “vanjsko uplitanje” za antisemitske nerede koji su u nedjelju izbili u zračnoj luci Mahačkala u južnoj ruskoj regiji Dagestanu. “Dobro je poznato i očito da su jučerašnji događaji oko zračne luke Mahačkala uvelike rezultat vanjskog uplitanja, uključujući vanjski informacijski utjecaj”, rekao je novinarima u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Gomila ljudi u regiji Dagestana, koja ima muslimansku većinu stanovništva, upala je u nedjelju u zračnu luku u koju je stigao let iz Izraela, prisilivši vlasti da zatvore luku i preusmjere letove. Najmanje 20 ljudi ozlijeđeno je u incidentu, uključujući pripadnike policije i civile, navodi se u priopćenju dagestanskog ministarstva zdravstva na Telegramu.

Više videa objavljenih na društvenim mrežama prikazuje gomilu ljudi unutar zračne luke i na pisti. Neki mašu palestinskom zastavom, drugi se probijaju kroz zatvorena vrata međunarodnog terminala. Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin primao je “opsežne novosti o situaciji u Dagestanu od raznih sigurnosnih agencija i lokalnih vlasti”, te je zakazao sastanak za ponedjeljak navečer kako bi razgovarao o nemirima.


Hamas: Broj ubijenih u Gazi popeo se na 8306

  • Broj ubijenih u Gazi popeo se na 8.306, priopćilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas. Među mrtvima je ukupno 3457 djece, dodaje se.

ISW: ‘Militantno krilo Hamasa jučer je vjerojatno pokrenulo složeni napad’

  • Militantno krilo Hamasa vjerojatno je jučer pokrenulo “složeni napad” ciljajući na izraelske snage na kontrolnoj točki Erez, navodi vodeći američki thinktank Institut za proučavanje rata (ISW). Militanti iz brigada al Qassem infiltrirali su se na izraelski teritorij kroz tunel zapadno od graničnog prijelaza između Gaze i Izraela prije nego što su se sukobili s Izraelskim obrambenim snagama (IDF), priopćio je ISW.

Mediji povezani s Hezbollahom izvijestili su da su militanti ispalili protuoklopno streljivo na izraelska vozila na kontrolnoj točki, ubivši nekoliko vojnika, dodaje ISW. IDF je izvijestio da je “ubio nekoliko i ranio druge”, ali nije otkrio detalje.

Brigade al Qassem također su izvele raketni i minobacački napad na okolno područje kako bi spriječile potporu da dođe do izraelskih snaga u Erezu. Grupa je također tvrdila da je izvela zajednički napad sa Saraya al Quds, militantnim krilom Palestinskog islamskog džihada (PIJ).


Njemica oteta s glazbenog festivala pronađena mrtva

  • Žena s njemačko-izraelskim državljanstvom, koju su borci Hamasa oteli s glazbenog festivala, pronađena je mrtva, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. Shani Louk su s festivala Supernova oteli militanti nakon što su upali u Izrael 7. listopada i ubili na stotine ljudi. Video 23-godišnjakinje kružio je internetom, a prikazuje je polugolu i licem prema dolje u stražnjem dijelu kamioneta punog naoružanih ljudi. Njeno nepomično tijelo pljuv su i vozili naokolo, uz klicanje ‘Bog je velik’.

“Tužni smo što možemo podijeliti s vama vijest da je pronađeno i identificirano tijelo 23-godišnje njemačko-izraelske državljanke Shani Louk. Shani koju su Hamasovi teroristi oteli s glazbenog festivala, mučili i paradirali po Gazi, doživjela je nevjerojatne strahote. Naše misli i molitve su sa Shaninim prijateljima i obitelji tijekom ove nezamislive noćne more. Neka sjećanje na nju bude blagoslov”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.


Glasnogovornik: ‘Izraelske operacije u Gazi će eskalirati’

  • Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Daniel Hagari, održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio najnovije informacije o sukobu. Jutros je IDF već objavio da je ubio “desetke” Hamasovih militanata tijekom noći. Hagari kaže da snage “napreduju postupno” u Gazi kao dio kopnene operacije i da je došlo do “izravnog kontakta” s borcima Hamasa.

Također upozorava da će aktivnosti “eskalirati”, a trupe su stavljene u stanje “visoke pripravnosti” duž sjeverne granice. “Naše aktivnosti i operacije nastavit će se i eskalirati u skladu s fazama sukoba. Ovo je proširena kopnena operacija u pojas. Kopnene snage, tenkovi, pješačke snage, snage oklopnog korpusa kreću se prema teroristima. Teroristi su se grupirali u određenim područjima kako bi pokušali gađati naše snage, a mi smo ih napali iz zraka. Tako smo uspjeli napasti 20 terorista. Postoji i izravan kontakt između kopnenih snaga i terorista. Borbe se vode unutar Pojasa Gaze”, rekao je Hagari.


Cleverly: ‘UK intenzivno radi na humanitarnoj pauzi u Gazi’

  • Ujedinjeno Kraljevstvo “intenzivno” radi na dogovaranju humanitarne pauze, kako bi se dopremila pomoć ljudima u Gazi, rekao je britanski ministar vanjski poslova James Cleverly. “Intenzivno radimo s Egipćanima, s Izraelcima i drugima, kako bismo pokušali dogovoriti humanitarnu pauzu, privremenu pauzu, kako bismo mogli dostaviti humanitarnu pomoć ljudima kojima je potrebna. Pomoć se probija, ali trebamo značajno povećanje volumena”, kaže Cleverly.

Izrael napao dvije vojne postaje u Siriji

  • Izrael je zračnim napadima gađao dvije vojne postaje u Siriji, prema izvješćima lokalnih medija. Upadi u jugozapadni grad Daraa doveli su do “nekih materijalnih gubitaka”, rekla je sirijska državna TV. Izraelska vojska je ranije rekla da su rakete ispaljene iz Sirije. “Kao odgovor na lansiranja iz Sirije prema izraelskom teritoriju ranije u nedjelju, IDF-ov zrakoplov pogodio je vojnu infrastrukturu na sirijskom teritoriju”, rekle su Izraelske obrambene snage.

Četiri osobe ubijene nakon “teške razmjene vatre”

  • Četiri su osobe jutros ubijene, a petero ih je ranjeno u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Izraelski mediji izvijestili su o “teškoj razmjeni vatre” između izraelskih snaga i Palestinaca u tom području, a sukob je uključivao i napade dronovima. Nasilje je poraslo na Zapadnoj obali otkako je izbio rat između Izraela i Gaze. Od tada su izraelske snage i doseljenici ubili 115 Palestinaca, uključujući 33 maloljetnika, prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA). Polovica smrtnih slučajeva bila je tijekom sukoba koji su uslijedili nakon izraelskih operacija potrage i uhićenja, navodi se.

Više djece ubijeno je u Gazi u zadnja tri tjedna nego u zonama sukoba od 2019.

  • Više djece ubijeno je u posljednja tri tjedna u Gazi nego u svim svjetskim zonama sukoba od 2019. godine, objavila je organizacija Save the Children. Najmanje 3195 osoba mlađih od 18 godina poginulo je dosad u palestinskoj enklavi, prema ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas. Organizacija kaže da ta brojka čini više od 40 posto od 7703 ljudi ubijenih u Gazi, a budući da se još 1000 djece vodi kao nestalo, broj žrtava je vjerojatno puno veći.

“Broj djece za koju je prijavljeno da su ubijena u samo tri tjedna u Gazi veća je od broja ubijenih u oružanim sukobima na globalnoj razini, u više od 20 zemalja, tijekom cijele godine, u posljednje tri godine”, navodi se.

Organizacija poziva na trenutni prekid vatre otkako je sukob izbio 7. listopada. “Brojke su zastrašujuće i s obzirom na to da se nasilje ne samo nastavlja nego i širi u Gazi upravo sada, mnogo više djece ostaje u ozbiljnoj opasnosti. Smrt jednog djeteta je previše, ali ovo su teška kršenja, epskih razmjera. Prekid vatre je jedini način da se osigura njihova sigurnost. Međunarodna zajednica mora staviti ljude ispred politike. Svaki dan proveden u raspravi dovodi do smrti i ozljeđivanja djece”, rekao je Jason Lee, direktor za organziacije okupirane palestinsko područje.


UNICEF: ‘Djeca u Gazi piju morsku vodu’

  • Djeca se suočavaju s “katastrofalnom” situacijom u Gazi, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da im daju morsku vodu, navodi UN-ova agencija za pomoć djeci Unicef.

Toby Fricker, glasnogovornik UNICEF-a, rekao je za BBC News da su nestašice koje su postojale u Gazi čak i prije sadašnjeg sukoba.

“Jedna od naših članica osoblja je govorila o tome kako samo piju slanu vodu, a njezina kći se pita zašto ne piju vodu kakvu su pili i prije”, rekao je.

Upitan o zalihama pomoći koje su ušle u Gazu, Fricker je rekao: “Zalihe su stigle, ali su minimalne. Kada vidite goleme potrebe na terenu koje imamo, treba ih biti mnogo, mnogo, mnogo više”.


Izrael u posljednja 24 sata napao 600 meta

  • Izraelske zračne snage kažu da su napale oko 600 meta u posljednjem danu, uključujući i jednu na području sveučilišta Al-Azhar odakle je rečeno da će protutenkovski projektil biti lansiran. Također se navodi da su gađana skladišta oružja, skrovišta i okupljanja Hamasovih operativaca i protutenkovski položaji.

Sveučilište Al-Azhar javno je sveučilište u blizini centra grada Gaze.


SAD: ‘Raste rizik od širenja sukoba’

  • Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je kako postoji “povećani rizik” od širenja sukoba na Bliskom istoku jer iranski posrednici ciljaju američku vojsku stacioniranu u regiji.

“Na oprezu smo zbog većeg broja prijetnji našim snagama u cijeloj regiji te zbog povećanog rizika širenja ovog sukoba na druge dijelove regije. Činimo sve što je u našoj moći da to spriječimo”, rekao je Sullivan.


Izraelska vojska napreduje u sjevernoj Gazi

  • Izraelska vojska je proširila svoje operacije unutar Gaze nakon vijesti o ulazu desetaka kamiona preko južne granice.

Iz Hamasa su potvrdili kako su vodili teške borbe s Izraelcima na sjeveru Gaze.

Palestinski mediji izvijestili su rano jutros da su izraelski zračni napadi pogodili područja u blizini bolnica Shifa i Al-Quds u gradu Gazi, a palestinske snage sukobile su se s izraelskima u pograničnom području istočno od grada Khan Younis, na jugu enklave.


Uhićeno 60 osoba nakon nemira u zračnoj luci Mahačkala

  • Šezdeset osoba privedeno je nakon što su stotine protuizraelskih prosvjednika upale u nedjelju u zračnu luku Mahačkala u regiji Dagestan u Rusiji, izvijestila je novinska agencija RIA. RIA je objavila da je identificirano 150 najaktivnijih prosvjednika.

U incidentu je, kako se navodi, ozlijeđeno devet policajaca, od kojih su dvojica na liječenju u bolnici. Prosvjednici su u nedjelju navečer upali na pistu i u zgradu zračne luke u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, ruske republike s muslimanskom većinom, nakon najave dolaska zrakoplova iz Izraela.

Ruske snage reda objavile su kasno sinoć da su svi “neovlašteni građani” uklonjeni iz zračne luke Mahačkala i da je situacija pod kontrolom. Zrakoplovne vlasti rekle su da će aerodrom u Mahačkali ostati zatvoren do 6. studenoga.