Sve čudnija situacija s nestalim Xijevim ministrom obrane. Diplomati: 'Strah nas je da se kineska vojska urušava'

Li Shangfu nestao je prošlog petka

A file photo shows China's Defense Minister Li Shangfu saluting President Xi Jinping during the China's National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing on March 12, 2023.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
FOTO: The Yomiuri Shimbun via AFP

Reuters je u petak prošloga tjedna izvijestio da je kineski ministar obrane Li Shangfu pod istragom zbog koruptivne nabave vojne opreme tijekom svoje prethodne dužnosti. Osam drugih visokih dužnosnika također je pod istragom, a sudbina ministra Lija zasad nije poznata. Nestanak kineskog ministra ističe netransparentnu i složenu prirodu kineske Narodnooslobodilačke vojske, ističu diplomati i analitičari.

No, koliku je zapravo moć unutar kineskog sustava imao ministar Li Shangfu? U tome sustavu, ministar narodne obrane smatra se znatno manje moćnim od američkog ministra obrane i mnogih drugih ljudi na ekvivalentnim funkcijama u ostalim državama. U Kini je to više diplomatska i ceremonijalna dužnost bez izravne zapovjedne uloge.

Unatoč tome, sam Li je među šestoricom vojnih dužnosnika pod izravnom komandom vrhovnog zapovjednika i predsjednika Xija Jinpinga u Centralnom vojnom komitetu (CMC), što je ključni vojni organ, a ujedno je i jedan od pet tzv. državnih vijećnika, odnosno dužnosnika u vladi s većim značajem od običnih ministara, kojih ima ukupno 30-ak. Li, koji je po struci zrakoplovni inženjer, a radio je u kineskom satelitskom programu, smatrao se tehnokratom koji je pomogao implementirati Xijevu viziju modernizacije vojske, tumače za Reuters vojni atašei i analitičari.

Partija ima sve veću kontrolu nad vojskom

Narodnooslobodilačka vojska je zapravo vojni organ Komunističke partije Kine koji formalno ne služi izravno državi, već je pod izravnom kontrolom partije tako da je Li u svom napredovanju do pozicije ministra zasigurno bio više puta provjeravan kako bi se osigurala njegova apsolutna lojalnost partiji i Xiju. Kineska vojska još uvijek ima niz političkih komesara duž zapovjednog lanca, čiji je zadatak osigurati lojalnost, jedinstvo i moral. Komesarski sustav nema jasne ekvivalente izvan tradicionalnih komunističkih vojski, analizira Reuters.

CMC je, s druge strane, najmoćniji partijski organ koji odlučuje o vojnim pitanjima. “Otkako je postao predsjednik CMC-a, Xi Jinping je proveo nekoliko reformi kako bi smanjio autonomiju vojske i znatno ojačao partijsku kontrolu nad njom”, navodi se u izvješću Pentagona koje je objavljeno u studenom 2022. godine. Time se uobičajenoj tajnovitosti u vojsci dodaje samo još jedan sloj, navode strani atašei koji pomno prate zbivanja u kineskoj vojsci.

Zapad se trudi dobiti veći uvid u kinesku vojsku

Narodnooslobodilačka vojska je najveća borbena sila na svijetu i postaje sve sposobnija i moderniziranija. Kako prelazi na novo oružje, tako se posljednjih godina mijenja i njezin sustav u kojem su u proteklih nekoliko godina formirana nova objedinjena regionalna zapovjedništva kao i tzv. Snage strateške potpore koje su zadužene za svemirsko i kibernetičko ratovanje, a u kojima je Li 2016. godine bio zamjenik zapovjednika.

Kako se moć i doseg kineske vojske šire, strane vojske željne su saznati što više o tome kako ona uistinu funkcionira, kao i o strateškim namjerama njezinog vodstva. Lijev nestanak izazvao je zabrinutost kod nekih diplomata i analitičara da je temeljna zadaća kineske vojske ugrožena internim obračunima u sigurnosnom aparatu.

Šefovi američkog ministarstava obrane nestrpljivi su da uspostave rutinsku komunikaciju sa svojim kineskim kolegama u jeku regionalnih napetosti.

Oči javnosti uperene u kinesku konferenciju

Li, kojemu je SAD uveo sankcije 2018. godine zbog sudjelovanja u nabavkama ruskog oružja, izbjegao je službene razgovore s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom u Singapuru u lipnju. Nakon sastanka savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na Malti, američki dužnosnici rekli su da su uočili “ograničene” znakove da bi zahlađenje komunikacija moglo popustiti.

Čak i ako Kina imenuje novog ministra obrane i dopusti mu susret s Austinom, neki analitičari kažu da bi osoba s višim položajem, poput Zhang Youxia, potpredsjednika CMC-a i bliskog saveznika Xija, bila osoba na ravnopravnijoj poziciji. S obzirom na preokret, međunarodna sigurnosna konferencija Xiangshan Forum, sazvana za listopad i na kojoj je Li trebao biti domaćin, sada je iznenada došla u fokus.

Kina još uvijek nije poslala pozivnice

Ako se Li ne pojavi na tom najvećem skupu kineske obrambene diplomacije u Pekingu, Reuters ističe da bi to moglo značiti da je još uvijek u pritvoru zbog istrage. Diplomati kažu da bi konferencija trebala biti održana negdje u drugoj polovici sljedećeg mjeseca, ali pozivnice službeno nisu još poslane, što je prema kineskim standardima dosta neuobičajeno.

Spomenuti skup često se naziva kineskom verzijom tzv. Shangri La dijaloga, a radi se o forumu na visokoj razini putem kojeg Peking nastoji oblikovati globalne rasprave o pitanjima obrane i sigurnosti. Kada je posljednji put održan uživo 2019. godine, na njemu je sudjelovalo više od 530 obrambenih i vojnih dužnosnika i znanstvenika, uključujući ministre obrane iz 23 zemlje. Kineski ministar obrane obično bi održao glavni govor i sastao se s izaslanstvima.