Sve više država uvodi kazne zbog prikrivenih poskupljenja. Proizvođači masovno smanjuju pakiranja, a cijene ne diraju

Prikriveno podizanje cijena kroz smanjeno pakiranje proizvoda zadaje glavobolju i potrošačima i vladama

A grocery store is seen in Richmond Hill, Ontario, Canada, on September 23, 2023. Rising housing costs and an 11.4 percent increase in food prices are making food unaffordable for many across Canada. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto) (Photo by Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP / Ilustracija

I južnokorejski regulator izvijestio je da se planira uhvatiti u koštac s prikrivenim poskupljenjima, poručivši proizvođačima i dobavljačima hrane da će morati obavijestiti kupce o smanjenom pakiranju proizvoda, koje ne prati odgovarajuće smanjenje njihovih cijena.

Sredinom travnja francusko ministarstvo financija izvijestilo je trgovce da će morati ubuduće informirati kupce o proizvodima čije je pakiranje smanjeno, a cijena mu je ostala ista.

Od srpnja do rujna francuske maloprodajne tvrtke morat će informirati potrošače o prehrambenim i drugim proizvodima za široku potrošnju čija cijena ne prati smanjeno pakiranje, priopćilo je ministarstvo.

Kompanije imaju rok za pripremu

Prikriveno podizanje cijena kroz smanjeno pakiranje proizvoda zadaje glavobolju i potrošačima i vladama budući da koči potrošnju u uvjetima slabije kupovne moći kućanstava pod pritiskom visoke inflacije i troškova zaduživanja.

I južnokorejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (FTC) konstatiralo je da je takva praksa nepoštena, zaprijetivši kompanijama kaznama. Zato će većina proizvođača prerađene hrane i kućanskih potrepština morati tijekom tri mjeseca etiketama upozoravati kupce na smanjeno pakiranje.

Regulator će kompanijama dati rok od tri mjeseca za pripreme pa uredba stupa na snagu u kolovozu. Prvi prekršaj stajat će kompanije pet milijuna wona, a drugi deset milijuna.

Poskupljenja kao glavna tema pred izbore

“Cilj je izmjene spriječiti situaciju u kojoj tvrtke ne obavijeste potrošače primjereno da su smanjile veličinu, standard, težinu ili količinu proizvoda pa potrošači nisu svjesni da plaćaju znatno više cijene”, stoji u priopćenju južnokorejskog regulatora.

Poskupljenje hrane i veći troškovi života bili su glavne teme pred parlamentarne izbore u travnju na kojima je vladajuća stranka predsjednika Yoon Suk Yeola doživjela težak poraz.

Yoonova vlada poduzela je niz mjera kako bi ukrotila poskupljenja, uključujući smanjenje carina na uvoz hrane i zahtjeve tvrtkama da ograniče rast cijena, napominje Reuters.