Degradiran svećenik koji je dopustio snimanje provokativnog spota u crkvi. Spot je pogledan 11 milijuna puta

Pjevačica Sabrina Carpenter je dijelove spota svoje nove pjesme snimala u brooklynskoj crkvi

FOTO: Screenshot/YouTube (Sabrina Carpenter)

Katolički svećenik monsinjor Jamie Gigantiello, koji je zaređen 1995. godine, degradiran je nakon što je dopustio da se njegova njujorška crkva koristi kao set za glazbeni spot bivše Disneyjeve zvijezde Sabrine Carpenter. Odjevena u majicu od tila i u tajice, Carpenter koristi oltar župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Brooklynu u Brooklynu kao svoju pozornicu dok paradira oko uspravnih mrtvačkih kovčega pastelnih boja. Na jednom od lijesova piše “rest in peace b—-, odnosno, “počivaj u miru k—-“.

Američka pjevačica šepuri se po unutrašnjosti crkve, praveći se žalosna za nizom svojih potencijalnih udvarača koje je gledala kako umiru. Mnogi od njih ubijeni su u lažnim, ali krvavim okolnostima, uključujući i jednog kojeg je pjevačica odvela u smrt povlačeći ga za kravatu sve dok je ne uhvati dizalo, a muškarac se uguši. Sam oltar ukrašen je nizom predmeta uključujući male kipove i vazu s oznakom RIP, koja sadrži tamnocrvenu tekućinu.

Biskupija je ‘zgrožena’

Telegraph piše kako je Brooklynska biskupija “zgrožena” spotom snimanim u crkvi iz 19. stoljeća. Robert Brennan, biskup od Brooklyna, naredio je da se ispita kako je spot za novu pjesmu Sabrine Carpenter “Feather” uopće snimljen u crkvi. Video objavljen na YouTubeu do sada je pogledan više od 11 milijuna puta.

“Biskup Brennan je zgrožen onim što je snimljeno u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Brooklynu. Župa nije slijedila biskupijsku politiku u vezi sa snimanjem na crkvenom posjedu, što uključuje pregled scena i scenarija”, stoji u priopćenju biskupije. Dodaje se da producentska kuća “nije uspjela točno najaviti kakav će se video sadržaj snimati”.

Održana ‘popravna misa’

Biskup je također predvodio “popravnu misu” u crkvi nakon njezina navodnog oskvrnuća. Misnom slavlju nazočilo je oko 50 ljudi koji su, rekao je glasnogovornik biskupije, bili vidno uzrujani onim što se dogodilo. Nedugo nakon mise, monsinjor Gigantiello je degradiran. Oduzete s umu sve administrativne dužnosti i smijenjen s položaja vikara za razvoj biskupije Brooklyn. Svećenik se nakon toga ispričao u objavi na Facebook stranici crkve, nazvavši glazbeni video “sramotnim prikazom”.

Posted by Our Lady of Mount Carmel- Annunciation on Tuesday, November 7, 2023

Monsinjor Gigantiello u objavi je objasnio da mu se obratila lokalna filmska ekipa tražeći mjesto gdje bi “postavili produkciju sa Sabrinom Carpenter”. Nakon što pretragom na internetu o pjevačici “nije otkrio ništa upitno”, dao je odobrenje ekipi za korištenje crkve.

“U želji dodatnog ojačavanja veze između mladih kreativnih umjetnika koji čine velik dio ove zajednice i župe, pristao sam na snimanje nakon što opća pretraga o pjevačici nije otkrila ništa upitno”, piše monsinjor Gigantiello, koji je u crkvi sedam godina, rekao je, te dodao da nije bio prisutan na snimanju.

Traži oprost

Gigantiello u objavi dalje piše kako on, ali i ostatak župnog osoblja, nisu bili svjesni da se “nešto provokativno” događa u crkvi, niti da će “lažni lijesovi i drugi pogrebni predmeti biti postavljeni u svetištu”. Dodao je da je većina videa snimljena izvan crkve. “Nedvojbeno je da su mnogi uznemireni zbog ovoga što se dogodilo, ali ne više od mene. Tražim da po uzoru na Kristovo oproštenje nađete mogućim oprostiti moj propust u ovoj nesretnoj stvari.”

Monsinjor Gigantiello kaže da će 5000 dolara koje je crkva dobila od producentske kuće biti donirano Centru za podršku ženama Bridge To Life, centru za kriznu trudnoću u New Yorku. Grupa je odabrana, rekao je svećenik, “kako bi iz ovog negativnog događaja proizašlo promicanje života.”

Situacija podsjeća na Sinéad O’Connor i Madonnu

Svađa podsjeća na uznemirenost iz 1992. godine kada je Sinéad O’Connor poderala Papinu sliku dok je izvodila svoju pjesmu “War” u Saturday Night Liveu, ali i na reakciju Crkve na Madonninu pjesmu “Papa Don’t Preach” koja je zagovarala pobačaj 1986. godine, piše The Telegraph.

No, prema Gigantiellu nisu svi bili toliko oštri, pa su rekli kako je kazna bila preoštra. Župljanin Louis Barricelli Jr., rekao je za New York Times da “kazna ne odgovara zločinu”. Kaže da je oko 40 članova svećenikovih bivših župa došlo iskazati potporu na misi 19. studenoga, koju je slavio monsinjor Gigantiello. “Još uvijek ga volimo i još uvijek ga podržavamo”, rekao je Barricelli.