Svi jedva čekaju otvorenje Omiškog mosta osim mještana Tugara: 'Nosit ćemo glave u torbama'

Obećavali su im rekonstrukciju ceste prije otvaranja mosta, ali do toga nije došlo i sada očekuju kaos

FOTO: Pixsell

Mještani Tugara, Naklica, Čažinog Dolca, Dočina i Poduma-Račnika, mjesta nedaleko Omiša i ove su subote prelazeći pola sata preko pješačkog prijelaza u svom mjestu prosvjedovali zbog neispunjenog obećanja o rekonstrukciji ceste prije otvaranja Omiškog mosta.

Prosvjednici tim činom žele ukazati na problematiku puštanja u promet Omiškog mosta čime će se dodatno opteretiti ionako preopterećena prometnica kroz mjesto, a koja nema nogostup. Ističu kako su ih Splitsko-dalmatinska županija i Županijska uprava za ceste (ŽUC) godinama uvjeravali da će prije otvaranja mosta cesta biti rekonstruirana, no sada su dovedeni pred gotov čin.

‘Nosimo glavu u torbi’

Da su stanovnici zbog cijele situacije nezadovoljni i ljutiti zbog prekršenih obećanja koja su dobili, novinarima je potvrdio član Mjesnog odbora Tugare Frane Novaković koji je podsjetio da je ta dionica ceste ljeti jako opterećena i boje se što ih još čeka nakon otvaranja Omiškog mosta. ​Rekao je da im je obećano da će se cesta dovršiti na vrijeme, prije otvaranja omiške obilaznice, međutim sad su došli u situaciju da je obilaznica pred otvaranje i da se nije niti započelo što ih najviše ljuti.

“Županijske ceste kao nositelj projekta se pravdaju svojim malim proračunom, ali mislim da je bilo više nego dovoljno vremena da se organiziraju na vrijeme. Naša cesta nema nogostup, nema rasvjetu na velikom dijelu. Ljudi tom cestom hodaju do trgovine, do škole. Oni nose glavu u torbi, a što će tek biti kada dođe sezona”, rekao je Novaković.

Prosvjede će nastaviti

Prosvjednici se za cestu bore već šest godina. Nemaju ništa protiv Omiškog mosta, no cijelo vrijeme od odgovornih dobivaju lažna obećanja potvrdio je i predsjednik Mjesnog odbora Tugare-Čažin Dolac Matko Novaković koji podsjeća da je projekt rekonstrukcije ceste u 2024. godini još uvijek tek u fazi projektiranja. “Do otvaranja Omiškog mosta planiramo svake subote prosvjedovati na ovoj cesti, a prosvjedovat ćemo i prilikom otvaranja novog mosta”, najavio je Frane Novaković.

Peticiju kojom traže sigurniji i sporiji promet do rekonstrukcije ceste, postavljanje kamera na opasnim mjestima i ubrzavanje radova potpisalo je oko 600 mještana. Cesta kroz Tugare koja se treba rekonstruirati je duga nešto više od pet kilometara, a široka šest metara. Rekonstrukcija bi trebala započeti 2025. godine i trajala bi godinu dana.

Most preko Cetine u Omišu još uvijek nije otvoren, a spojen je u ožujku 2023. godine. Njegovo bi otvaranje trebalo smanjiti ljetne gužve na Jadranskoj magistrali.