Svi se pitaju zataškava li se nešto oko Banožićeve nesreće. Toksikologinja: 'Evo zašto se krv slala u Zagreb na analizu...'

Pojasnila je da analiza alkohola traje otprilike sat vremena, dok za analizu prisutnosti droga treba nešto više vremena

11.11.2023., Osijek - Ministar obrane Mario Banozic sudjelovao je jutros u prometnoj nesreci u kojoj je poginula jedna osoba. Ministar je upravljao osobnim vozilom koje se sudarilo s kombijem. Vucna sluzba uklanja vozila s ceste Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivši ministar obrane Mario Banožić u subotu ujutro skrivio je prometnu nesreću jer je pretjecao vozilo ispred sebe i direktno se zabio u kombi koji je dolazio iz suprotnog smjera. U nesreći je vozač kombija izgubio život, a Banožić je teško ozlijeđen. Još se ne zna je li bivši ministar bio pod utjecajem alkohola ili droga.

Uzorci za analizu poslani su jutros iz u Zagreb, točnije u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Zašto analiza nije napravljena u Osijeku i zbog čega su uzorci poslani u Zagreb pojasnila je za tportal toksikologinja i stalna sudska vještakinja Biserka Riha. Stručnjakinja kaže da se svi slučajevi sa smrtnim posljedicama šalju na analizu u Zagreb.

‘Analiza traje kratko’

“Alkohol i droga koja se analizira traže posebnu analitičke aparate. U Osijeku se to može napraviti enzimatskom metodom, koja je točna, ali nije kao plinska kromatografija, koja je točnija. Enzimatska metoda je točna, ali ne sto posto. Liječnici to naprave da vide je li im pacijent u alkoholiziranom stanju. To je kao i policijski dräger, ali nije prevelik dokaz na sudu. Nekad prođe, a nekad ne. Nije relevantno. Jedino plinska kromatografija je relevantna”, objasnila je Riha za tportal.

Dodala je da se prema propisima, liječnik uzima uzorke krvi i urina, koji se zatim pravilno pakiraju u policijske setove i zapečate kako bi se očuvala njihova autentičnost. “Analiza alkohola traje relativno kratko, otprilike sat vremena, dok za analizu prisutnosti droga treba nešto više vremena, ovisno o preliminarnom rezultatu i specifičnoj drogi koja se sumnja. To može potrajati i do nekoliko dana”, dodala je Riha.

Iako je policija prijavila Banožića za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, kazna koju bi mogao dobiti će biti manja jer se tereti za uzrokovanje nesreće iz nehaja. Ako se utvrdi prisutnost alkohola ili droga, to bi moglo biti dodatno otežavajuće okolnosti u njegovom slučaju. Treba istaknuti da policija redovito u svojim priopćenjima, bez obzira je li netko poginuo ili ne, stavlja podatak o alkoholiziranosti. Sada o tome nisu progovorili ni policija ni DORH.