Svi su zgroženi snimkom od 18 sekundi koja kruži internetom. Mala djeca iz sveg glasa izvikuju 'zgazi Purgere'

Reagirala je policija, a snimku je osudila i pravobraniteljica za djecu

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Internetom se širi snimka od 18 sekundi na kojoj djeca predškolske i školske dobi u Splitu pjevaju navijačke stihove. “Zgazi, zgazi, zgazi Purgereee! Purgereee! Purgereee!”, izvikuju dječji glasovi.

Tko je snimio ovaj govor mržnje nije poznato, no pretpostavlja se da je snimka učinjena mobitelom 7. siječnja, na Mertojaku tijekom zadnjeg kvartovskog Adventa koji je u medijima prezentiran kao Hajdučka fešta i kompletno u znaku “bilih”, piše Jutarnji list.

Na upit novinara o desecima mališana i njihovu pjevanju, iz splitske policije poručuju da nisu imali saznanja o tome. “U odnosu na navedeno provest ćemo postupak utvrđivanja činjenica”, dodaju.

Oglasila se i pravobraniteljica za djecu

Ured pravobraniteljice za djecu poručio je da pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević​ osuđuje svako nasilje, isticanje i izvikivanje poruka mržnje prema bilo kojoj grupi ili pojedincu. Posebno ih žalosti što takve poruke dolaze iz usta djece.

“Ovaj događaj doista predstavlja manipulaciju djecom te je ujedno izraz nepoštovanja prema djeci i njihovim roditeljima, kao i neodgovornog postupanja s djecom od strane osoba koje su u tom trenutku bile odgovorne za djecu”, navode i dodaju kako djeca vrlo vjerojatno nisu bila niti svjesna značenja riječi koje su otpjevala.

“U ovom slučaju, dječje skandiranje iskorišteno je kao ilustracija, kako bi se pojačao efekt održane fešte, što predstavlja izuzetno neprimjeren i nepotreban čin, a ujedno i uvredljiv za djecu. Djeca su ovom prilikom bila izložena na neugodan način, što im može prouzročiti daljnje neugodnosti zbog reakcija okoline”, dodaju iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

‘Navijačke skupine trebaju promovirati sportski duh’

Ističu da je odgovornost na odraslima – roditeljima, članovima obitelji, odgojiteljima, učiteljima i drugima.

“Pritom važnu ulogu imaju i navijačke udruge koje trebaju promovirati sportski duh i osuditi bilo koji oblik mržnje i nasilja, budući da imaju snažan utjecaj na djecu te se djeca identificiraju s njima”, navode.

Podsjećaju da izostanak reakcije na slučajeve nasilja, izraze netrpeljivosti i govora mržnje može ostaviti negativne posljedice i utjecati na porast nasilja nad i među djecom. Pozivaju na reakciju osudom i sankcijama.

‘U našem je društvu nasilje široko prisutno’

Iz Ureda pravobraniteljice podsjećaju da djeca odrastaju u okruženju koje su stvorili odrasli. “Nažalost, u našem je društvu nasilje široko prisutno i ne nailazi uvijek na osudu, primjerice, nasilje na sportskim terenima, u medijima, agresivna komunikacija na društvenim mrežama i u javnom prostoru”, navode.

“Poruke nesnošljivosti i govor mržnje, kao i navedeno skandiranje, sve češće su sastavni dio ponašanja navijača na sportskim terenima, a pritom izostaje odgovarajuća reakcija. Takvi se ispadi​ prečesto prešućuju i toleriraju od strane nadležnih službi koje bi morale na njih reagirati”, smatraju u Uredu pravobraniteljice za djecu. Dodaju da djeca to sve vide i zaključuju kako su iskazi mržnje i nesnošljivosti dio “sportske atmosfere”.

Pravna struka je jasna – djeca ne mogu biti odgovorna ni za što. Osoba koja ih usmjerava na ovakvo skandiranje krši Kazneni zakon javnim poticanjem na nasilje i mržnju, a može se i sankcionirati prekršajno po članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. “Usmjeravati djecu od malena na takvo navijanje može u kasnijoj fazi života rezultirati stvarima koje su se posljednjih dana odvijale u Vukovaru“, smatra jedan od odvjetnika.