Svinjogojac kojeg su napali pogrdnim grafitima: 'Isusa su nedužnog razapeli, pa zašto ne bi mene?'

Antunu Goluboviću eutanazirane su 93 svinje. Nada se kompromisnom rješenju

21.08.2022., Djurici - Vlasnik OPG-a Antun Golubovic i uzgajivac crne svinje, ostao bez i jedne jer su mu eutanazirane nakon pojave svinjske kuge Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Svinjogojac i šef Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Golubović komentirao je za Dnevnik Nove TV prosvjed seljaka koji traje osam dana. Dok se još ne zna hoće li se i tko pojaviti na sutrašnjem sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Zagrebu, Golubović je prošlog tjedna već sudjelovao na jednom u Iloku.

“Mi smo se trudili, sve što smo do sada uspjeli dogovoriti, to smo predstavili svinjogojcima koji su na prosvjedima. Nije se rodio tko je svima ugodio, pa ni ja”, rekao je večeras Golubović. “Ja ne mogu zadirati u europske uredbe koje su donesene za sprječavanje svinjske kuge”, dodao je. Inače, Goluboviću su eutanazirane 93 svinje.

Komentirao je pogrdne grafite koji su osvanuli danas u Đurićima, a upućeni su upravo njemu. “Institucije odrađuju svoj posao, a ove grafite sam doživio na način da sam se sjetio – Isusa su nedužnog razapeli, pa zašto ne bi mene”, komentirao je.

Novi proboj bolesti

Rekao je da će se odazvati na poziv Ministarstva na sastanak, dodavši da poštuje sve službene pozive.

“Nadam se da će doći do kompromisnog rješenja. Žalosno je da su ljudi osam dana na cesti, a ispunjeno je osam od 11 njihovih zahtjeva, tri najspornija su ostala 3 neispunjena. Ako ih ne možemo riješiti, mislim da je prihvatljivo i ovih osam”, rekao je Golubović.

Reporter Nove TV Tin Kovačić izvijestio je kako se u Osječko-baranjskoj županiji pojavio novi proboj bolesti afričke svinjske kuge. Bolest se pojavila u mjestu Vrbica i to na velikom gospodarstvu, a za sutra je najavljeno eutanaziranje čak 570 svinja, dodao je.