Uzgajivač kojem su pobijene sve svinje: 'Više nemamo povjerenja u ministricu, pogotovo kad smo čuli tko zapravo upravlja ovom krizom'

'Ako ne želi dati ostavku, ministrica mora velikom metlom počistiti sav nered u svome resoru', poručio je Golubović

FOTO: Screenshot RTL

Zbog afričke svinjske kuge do sada je eutanazirano više od 17 tisuća svinja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja. No, ta bi brojka u konačnici mogla biti puno veća.

“Do sad su gubici 2 posto, odnosno 17.000 svinja. Ali, svinje koje su osuđene na klanje i koje će završiti na eutanaziji, ta će se brojka jako brzo popeti do 100.000 svinja, što znači da će biti 15 posto manje svinja u Hrvatskoj”, rekao je za RTL Danas Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Komentirao je i odgođeni sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković: “Svinjogojci su razočarani jer je ministrica bila inicijator tog sastanka, a na kraju ga je odgodila do daljnjeg. Već nam je puno vremena iscurilo”, rekao je. Ministrica je ranije danas rekla da je sastanak odgođen, ali da se ona sa svinjogojcima sastaje “vrlo često”. Izjavila je to u Zagrebu, nakon sastanka vladajuće koalicije.

‘Više nemamo povjerenja u ministricu’

“Svinjogojci više nemaju povjerenja u ministricu, pogotovo kada su čuli da cijelom situacijom u borbi protiv afričke svinjske kuge upravljaju ljudi koji su kumovski i rodbinski povezani u njenom resoru”, rekao je Golubović.

“Ministrica, ako ne želi dati ostavku, onda mora velikom metlom počistiti sav nered u svome resoru. Pogotovo u upravi za veterinarstvo”, dodao je. Na pitanje ja li situacija na terenu bolja nakon brojnih apela svinjogojaca, rekao je: “Sad to sliči na nešto. Da je to tako bilo prvoga dana organizirano, vjerojatno bi daleko manji broj svinja nastradao”.

Isplata štete je krenula, ali svinjogojci, kaže, nisu zadovoljni cijenama. “Gledajte apsurda, za prase od 35 kila dobivate 100 eura, a za svinju od 40 kilograma dobivate 80 eura. Tu logike nema”, kazao je.

Što će biti s kulenom

Na pitanje hoće li Slavonci morati kupovati kulen, rekao je: “Neće morati kupovati kulen, ali će morati kupovati svinje iz drugih županija da bi mogli napraviti svoj proizvod”.

Ministrica Vučković danas je tvrdnju dijela svinjogojaca da se struka i ministarstvo ne nose dobro sa svinjskom kugom, komentirala rekavši da takav zaključak treba i argumentirati.

Rekla je da su u tijeku isplate potpora za sve posjednike kojima su eutanazirane životinje bez obzira na kategoriju objekata u kojima su držane, kao i isplate šteta po zakonu o zdravlju životinja za sve one koji su držali životinje u objektima viših biosigurnosnih kategorija.