Tajanstveno morsko biće otkriveno u vodama kod Ujedinjenog Kraljevstva: 'Vrsta se širi na sjever'

Znanstvenici su otkrili novu vrstu morskog puža

Nova vrsta u moru kod Ujedinjenog Kraljevstva
FOTO: CEFAS

Dosad nepoznato morsko biće otkriveno je u vodama Ujedinjenog Kraljevstva. Uhvaćeno je na jugozapadu zemlje s istraživačkog broda, a utvrđeno je da je riječ o morskom pužu kojem su dali ime Pleurobranchaea britannica. Pripada skupini koja inače boravi u toplijim vodama, ali se premješta prema sjeveru zbog klimatskih promjena.

Oceani dostižu rekordne temperature vode pa su znanstvenici zabrinuti za život u moru. Ross Bullimore iz Centra za znanost o okolišu, hrani i akvakulturi (CEFAS) do otkrića nove vrste došao je sasvim slučajno, piše BBC.

CEFAS

Vrlo su maleni, narastu do 5 cm

Shvatio je da je riječ o novoj vrsti morskog puža iako u morima oko Britanije i Irske ima stotinjak različitih vrsta morskih puževa.

“Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još imamo posla”, rekao je Peter Barry iz CEFAS-a.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura, poznati su po svojoj izuzetnoj raznolikosti i ljepoti. Inače su vrlo maleni i narastu samo do 5 centimetara u duljinu.

Istraživački brod CEFAS-a
CEFAS

Bitan pokazatelj klimatskih promjena

Znanstvenici navode da su puževi vrhunski grabežljivci koji zauzimaju ključnu poziciju u hranidbenom lancu, ali zbog svoje velike osjetljivosti na vanjske promjene im predstavljaju bitan pokazatelj klimatskih promjena i ljudskog utjecaja na morske ekosustave.

Nova vrsta morskog puža pripada grupi Pleurobranchaea koja se obično nalazi u moru kod sjeverne Španjolske, Senegala i diljem Sredozemnog mora.

“Vidimo prisutnost vrste iz grupe bića ranije zabilježenih u toplijim vodama”, navodi Bullimore. “To bi moglo značiti da se ova vrsta širi na sjever jer uvjeti postaju povoljniji za njih”, dodao je.

Our scientists have discovered a new species in the UK! 🌊Introducing Pleurobranchaea britannica, a type of side-gilled…

Posted by Cefas on Friday, March 1, 2024