Talačka kriza u turskoj tvornici okončana nakon što je otmičara pritjeralo na WC. Ovo je on, dok pozira taocu za fotografiju

U trenutku nepažnje pri odlasku u toalet, turska policija upala je u tvornicu i oslobodila taoce

Turska policija u četvrtak je oslobodila sedam radnika koje je propalestinski naoružani otmičar uzeo za taoce u blizini Istanbula. Iz policije su objavili zgodan detalj – svoju operaciju oslobađanja talaca pokrenuli su dok je otmičar otišao na WC.

Otmičar je radnike tvornice američke tvrtke Procter & Gamble uzeo za taoce u znak prosvjeda zbog rata u Gazi. Cijela operacija trajala je oko devet sati, a muškarac je priveden neozlijeđen, rekao je novinarima lokalni guverner Seddar Yavuz. “Cilj tog čovjeka bio je zaustaviti izraelski masakr u Gazi i otvoriti granični prijelaz Rafa u Egiptu, kako bi se mogla dostaviti humanitarna pomoć zarobljenim civilima”, kaže guverner.

Otmičar je kod sebe imao dva pištolja

Fotografije i snimke muškarca, koje je na internetu objavio jedan od talaca, pokazuju muškarca koji je prekrio lice palestinskim šalom. U ruci drži pištolj, a na prsa mu je privezan prsluk koji izgleda kao samoubilački. Na jednoj od fotografija, otmičar stoji pored grafita palestinske zastave uz riječi “vrata će biti otvorena za Gazu” napisanih crvenom bojom na zidu.

Guverner Yavuz je rekao da je muškarac imao dva pištolja, te da se činilo da ima eksploziv privezan na prsima, dodajući da se “mora procijeniti svaku mogućnost”. Za sada nema informacija o tome je li samoubilački pojas bio pravi ili je bio rekvizit.

Rođaci su počeli pljeskati

Rođaci talaca okupili su se ispred tvornice počeli su pljeskati kada im je policija rekla da su oslobodili taoce. “Jako smo sretni nakon napetih i dugih sati čekanja. Hvala Bogu, svi su živi i zdravi”, rekla je Fatma Dursun, čiji je nećak uzet za taoca.

Glavni ured P&G-a u Cincinnatiju potvrdio je incident. “Sigurnost ljudi iz P&G-a i naših partnera naš je glavni prioritet. Ranije danas evakuirali smo naš objekt u Gebzeu i radimo s lokalnim vlastima na rješavanju hitne sigurnosne situacije”, rekao je glasnogovornik tvrtke za The Telegraph.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvoreno je kritizirao “izraelske ratne zločine”, a premijera Benjamina Netanyahua uspoređivao s Adolfom Hitlerom. Veleposlanstvo SAD-a u Turskoj u studenom je izdalo upozorenje o prosvjedima koji su “kritični prema vanjskoj politici SAD-a” i pozivaju na bojkot američkih poduzeća. Upozorenje je objavljeno nakon niza prosvjeda i napada na američke tvrtke poput McDonald’sa i Starbucksa zbog sukoba u Gazi.