Talijanska policija otkrila golemu poreznu prijevaru povezanu s tzv. kineskim bankama u sjeni

Policija je zaplijenila imovinu u vrijednosti od 350 milijuna eura, uključujući gotovinu, luksuzne automobile i nekretnine

FOTO: AFP

Talijanska policija priopćila je u četvrtak da je otkrila poreznu prijevaru koju je izvelo 85 ljudi i koja uključuje 1,7 milijardi eura u lažnim fakturama. Novac je, piše Reuters, ”opran” kroz sustav takozvanih kineskih banaka u sjeni.

Policija Guardia di Finanza (GdF) u Anconi, lučkom gradu na talijanskoj istočnoj jadranskoj obali, rekla je da je zaplijenila imovinu u vrijednosti od 350 milijuna eura, uključujući gotovinu, luksuzne automobile i nekretnine.

Također su blokirali 1569 bankovnih računa, naredili zapljenu u 140 tvrtki za koje se vjeruje da su izdavale lažne fakture i pretražili nekretnine u Milanu i okolnoj regiji Lombardija, Firenci, Padovi i na Siciliji.

Većina osumnjičenih Kinezi

Nalog za zapljenu otkriva da su 64 od 85 osumnjičenika kineski državljani. Oni koji su izravno upoznati sa slučajem kažu da je u tijeku istraga kako bi se identificirali talijanski kupci koji su koristili uslugu za pranje novca.

GdF je otkrio da su tužitelji u Anconi otkrili da su fiktivne tvrtke izdavale lažne fakture i govorile kupcima na koji talijanski bankovni račun da izvrše uplate.

Nakon što bi novac stigao, lažna tvrtka prebacivala bi isti iznos na račun u kineskoj banci, pravdajući to kao plaćanje za uvoz proizvoda koji se nikada nije dogodio. Izvorni iznos, umanjen za proviziju, zatim bi vratili u gotovini kupcu koji je izvršio uplatu, stoji u policijskom priopćenju.

Podzemno bankarstvo

Svojevrsni podzemni bankarski sustav kojim upravljaju nelicencirani kineski novčani posrednici bio je u središtu nekoliko istraga u Italiji tijekom prošle godine.

Ove istrage, provedene u različitim dijelovima Italije, dovele su vlasti do pretpostavke o postojanju šireg spektra usluga koje nude organizacije povezane s Kinom, uključujući prikrivanje prekograničnih plaćanja za narkokartele i omogućavanje utaje poreza.