Tip iz Zadra skočio u more da spasi unesrećenog vozača: 'Policajci stoje, uzvrtili se. Dali su mi lampu i rekli da se pazim'

Zadranin je kazao kako ga čudi što nitko od policajaca nije poduzeo ništa konkretno

24.06.2015., Zadar -  Zadar iz zraka. Poluotok."nPhoto: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Ovoga vikenda, u nedjelju iza ponoći, u Zadru je automobil belgijskih registracijskih oznaka upao u more kod Jazina, a u akciju spašavanja priskočio je Petar Biloglav koji je za Antenu Zadar prepričao detalje ove nesreće.

“Išao sam iz grada prema mostu i kad sam stigao do rive čuo sam u pravcu Peglice jedan ili dva tupa udarca, pogledao i vidio da je nešto zaiskrilo. Shvatio sam da je sigurno neki auto sletio s ceste i u nešto udario”, kazao je Biloglav.

Skočio u more

Kada se pojavio na mjesto događaja, tamo je već bila policija. “Vidim auto u moru, vidi se samo registracija na površini, nitko ništa ne zna, koliko ih je u autu… Policajci stoje, uzvrtili se, zivkaju nekoga, valjda vatrogasce, čujem da spominju ronioce.

Ali, vrijeme ide, pomislio sam u tom trenutku na one dečke koji su prije oko godinu dana upali u more i stradali, poznavao sam ih. Ne znam kako i zašto, istog trena sam se krenuo svlačiti, odbacio traperice i skočio u more”, kazao je.

‘Bilo je hladno i mračno’

Jedan od policajaca dao mu je lampu te su mu poručili da se pazi, a nakon zarona Biloglav je shvatio da u automobilu nema nikoga te da se vozač uspio spasiti.

“Bilo je hladno i mračno, uspio sam vidjeti da na mjestu vozača nema nikoga, ništa mi nije bilo jasno. Odozgo su mi vikali da pazim, da me auto ne povuče dolje. Pokušavao sam otvoriti vrata ali su se blokirala. U međuvremenu su došli vatrogasci, jedan od njih mi je dao kramp, ali je dolje u moru bilo nemoguće krampom jako udariti zbog otpora vode.

Tek na kraju smo skužili da u autu nema nikoga. Vozač se očito odmah izvukao iz auta i pobjegao, otplivao, tko zna iz kojih razloga. Ne znam što se u tom času dogodilo, možda je bio u šoku, iz straha zbog nečega”, kazao je. Vozač je, kako je ispričao, u konačnici lociran i odveden na Hitnu.

‘Važne su sekunde’

Kazao je i kako ga čudi što nitko od policajaca nije poduzeo ništa konkretno. “Bila su četvorica, stajali su gore i samo zvali druge službe, jedan mi je dao lampu. Hvala Bogu, nije bilo nikoga u autu, vozač je očito odmah izišao i pobjegao, ali isto tako moglo je biti ljudi u autu, bila bi ista stvar.

U tom trenutku su važne sekunde, dok stignu vatrogasci i ronioci, može biti kasno”, ustvrdio je Biloglav. Kako je objavila policija, do nesreće je došlo zbog neprilagođene brzine, a vozač je na raskrižju Obale kralja Tomislava i Ulice Narodnog lista izgubio kontrolu nad vozilom.

Potom je udario u rasvjetni stup te upao u more, a pri padu je teško oštetio prednji dio brodice na vezu. Muškarac je prevezen u zadarsku bolnicu, a njegov je identitet nepoznat jer su dokumenti ostali u automobilu. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola, objavila je zadarska policija.